Ojulandi loodava partei lubadused: suurem pension, väiksem riigikogu ja kõigile lastele kodakondsus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Peeter Langovits / Postimees

Euroopa Parlamendi saadiku Kristiina Ojulandi eestvedamisel loodava Rahva Ühtsuse Erakonna algatusrühm avalikustas oma esialgse programmi, kus muu hulgas lubatakse tõsta pensione, vähendada riigikogu liikmete arvu ja kaotada kuluhüvitised ning anda kõigile Eestis sündinud lastele automaatselt kodakondsuse.

Esialgses programmis lubavad erakonna algatajad tõsta üksikisiku tulumaksuvaba miinimumi ning tagada finantssüsteemis tihedama konkurentsi soodustamise abil väiksemad finantsteenuste kasutamise tasud. Samuti soovivad nad algatada diskussiooni sotsiaal-, käibe- ja erisoodustusmaksu määrade ja süsteemi üle ning välja arendada ja rakendada veokimaksusüsteemi.

Sotsiaal- ja tervishoiupoliitika peatükis lubavad algatajad tagada muu hulgas pensionide kasvu ning vähendada laste vaesust, toetades haridus- ja kasvatusasutusi lastele vajalike lisateenuste osutamisel.

Riigikorralduse osas lubavad Rahva Ühtsuse Erakonna algatajad tagada, et riigiaparaat oleks väike, motiveeritud ning bürokraatia- ja korruptsioonivaba. Riigi turvalisust tagavatele inimestele tahavad nad kindlustada «väärika töötasu ning kõrged sotsiaalsed garantiid».

Ühtlasi toetavad algatajad riigikogu liikmete arvu vähendamist ja nende kuluhüvitiste kaotamist, ka soovitakse programmi kohaselt kaotada maavalitsused ja soodustada omavalitsuste ümberkorraldamist, et Eestis tekiksid inimeste teenindamisele orienteeritud omavalitsused. Lisaks toetavad algatajad presidendi otsevalimisi.

Muude lubaduste hulgas tahavad nad anda kõigile Eestis sündinud lastele, kelle vanemad elavad Eestis, automaatselt Eesti kodakondsuse vanemate kodakondsusest sõltumata. Samuti soovivad parteiloojad reguleerida näiteks kolmandatest riikidest pärit inimestele põllumajandusliku maa müüki ja algatada pealinna seaduse.

Algatajad märkisid oma kodulehel, et Rahva Ühtsuse Erakonna lõpliku programmi ja juhatuse kinnitab üldkoosolek siis, kui kokku on saadud erakonna registreerimiseks vajalikud 500 liiget. Praegu kuulub algatusrühma 164 inimest.

Algatajad on juba varem teatanud, et soovivad osaleda järgmisel aastal toimuvatel riigikogu valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles