Soome vetes algab gaasitoru paigaldamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasitorustiku detailid
Nord Streami gaasitorustiku detailid Foto: Reuters / Scanpix

Gaasitoru Nord Stream paigaldamine Soome vetes algab veel enne jaanipäeva, teatas kolmapäeval ettevõtte esindaja.

Kotka linnas Mussalos asuvat EUPEC-i tehast külastanud Nord Streami juhtkond tänas Soome võimuesindajaid sujuva ja probleemideta asjaajamise eest.

«Soome valitsus on nõudnud ja rõhutanud eriti keskkonnasõbralikkust, seepärast oleme investeerinud selle tagamiseks üle saja miljoni euro,» ütles ettevõtte juhatuse esimees Saksamaa endine liidukantsler Gerhard Schröder.

Tema sõnul on Nord Stream peale keskkonnauuringute teinud kahjutuks juba 49 sõjaaegset miini.

Kotka linnapea Henry Lindelöfi hinnangul elavdas gaasijuhtme paigaldamine märgatavalt kogu regiooni majanduselu. Linnapea andmetel on ligi kümme protsenti Kotka sadama kaudu liikuvast kaubast seotud gaasitoruga.

«Keset majanduslangust suudab sadam teha hoopis ülieduka aasta,» tõdes Lindelöf, kelle sõnul annab projekt linnas tööd kahesajale inimesele.

Nord Stream on 7,4 miljardit dollarit maksev projekt, mille 1220-kilomeetrine trass kulgeb Läänemere põhja mööda Venemaalt Saksamaale. Projekti veab Gazprom koos Saksa partneritega E.On Ruhrgas ja BASF-Wintershall.

Trass läbib valmimisel Venemaa, Soome, Rootsi, Taani ja Saksamaa territooriumi.

Soome majandustsoonis hakkab juhe kulgema 375 kilomeetri ulatuses ning sealsed ehitustööd algavad ilmselt veel sel aastal.

Euroopa Liidu gaasitarbimisest moodustab Vene maagaas veerandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles