USA ajaleht: Putin tegi vahetus suhtluses Obamaga pausi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Venemaa riigipea Vladimir Putin.
USA president Barack Obama ja Venemaa riigipea Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Ühendriikide ajalehe The Daily Beast väitel on Vene presidendi Vladimir Putini ja USA riigipea Barack Obama omavahelised kontaktid katkenud.

Ka Ühendriikide kaitseminister Chuck Hagel on püüdnud neljapäevast saadik saada telefoniühendust oma Vene kolleegi Sergei Šoiguga, kuid venelased pole vastanud.

Obama ja Putin on Ukraina kriisi ajal suhelnud telefoni vahendusel regulaarselt, kuid Putin otsustas pausi teha, rääkisid ajalehele diplomaatilised ja Venemaa juhtkonnale lähedased allikad.

«Putin ei kavatse Obamaga rääkida, kui talle avaldatakse survet,» selgitas Venemaa Kaasaegse Arengu Instituudi (INSOR) juhatuse esimees Igor Jurgens. See ei tähenda, et olukorda jääbki niisuguseks, lisas ta.

Väljaande andmetel rääkisid Obama ja Putin viimati telefonis 14. aprillil. Valge Maja väitel võttis tookord ühendust Kreml.

Diplomaatilised allikad rääkisid ajalehele, et Putin ei ole huvitatud jutuajamisest praegustes tingimustes. Kahe maa liidrid võivad vestelda tulevikud, kuid praegu ei otsi kumbki osapool otsest kontakti.

Ainus mingilgi määral töötav diplomaatiline kanal Washingtoni ja Moskva vahel on ühendus Vene välisministri Sergei Lavrovi ja USA välisministri John Kerry vahel. Nemad on sel nädalal rääkinud telefoni vahendusel nii esmaspäeval kui teisipäeval.

Esidiplomaatide omavaheline suhtlus on mõningal määral jahenenud – mõlemad riigid on süüdistanud teineteist avalikult Ukraina kriisis. Varem on saanud teatavaks, et kolmapäevaks ja neljapäevaks ehk 23. ja 24. aprilliks planeeritud telefonivestlused jäid aga ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles