Ukraina ja Slovakkia jõudsid gaasikõnelustel kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ukraina ja Slovakkia kõnelustel Kiievis jõuti kokkuleppele torujuhtme avamise osas, mis võimaldab Kiievile ligipääsu Euroopa Liidu gaasivarudele, teatasid majandusministrid.

Kõnelused olid jätk neljapäevasele Bratislava kohtumisele, kus Ukraina ja Slovakkia minister arutasid Euroopa Komisjoni energeetikavoliniku Günther Oettingeriga gaasi suunamist Slovakkia kaudu Ukrainasse, et vähendada Ukraina sõltuvust Vene gaasist.

Ministrite sõnul on esmaspäeval võimalik alla kirjutada kokkulepe, mille kohaselt Ukraina saab aastas Slovakkia kaudu kuni 10 miljardit kuupmeetrit gaasi, mis ei lahenda küll kõiki probleeme, kuid on siiski edasiminek.

«Riigid sõmisid leppe, mis aitab Ukrainat gaasiga varustada. Kasutusele võetakse Vojany torujuhe,» ütles Slovakkia majandusminister Tomas Malatinski.

Ukraina on samasugused lepped saavutanud ka Ungari ja Poolaga.

Oettingeri sõnul võiks Ukraina saada aasta lõpuks Slovakkialt kuni 10 miljardit kuupmeetrit gaasi. Selline gaasi tagasipumpamine võiks käia ka Poola ja Ungari torustiku kaudu.

Euroopa Liidu aastas tarbitavast 133 miljardist kuupmeetrist gaasist tuleb 65 miljardit Ukraina gaasitorude kaudu, selgus EL-i statistikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles