Esimene ajateenijatest soomuskompanii sai Lätis lahingvalmiduse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi jalaväepataljoni õppus «Skangal».
Kalevi jalaväepataljoni õppus «Skangal». Foto: Kaitseväe peastaap

Täna lõpeb Lätis Adaži polügoonil lahinglaskmistega Kalevi jalaväepataljoni õppus «Skangal», mille käigus esimene ajateenijatel põhinev soomusüksus omandas võime kasutada soomukitel 12,7mm kaliibriga pardarelvade tulejõudu.

Lisaks Kalevi jalaväepataljoni ajateenijatele ja tegevväelastele võtsid õppusest osa tegevväelased logistikakeskusest, Lahingukoolist ja 1. jalaväebrigaadi tagala- ning Scoutspataljonist. Mehhaniseeritud jalaväge toetasid operatsioonide läbiviimisel snaiprid ja miinipildujarühm, vahendas kaitseväe pastaabi pressiesindaja.

Kalevi jalaväepataljoni kompaniiülema kapten Artur Meeritsa sõnul pandi õppusel rõhku ka snaipri- ja miinipildujaüksuste oskuslikule kasutamisele kompanii manöövri toetamisel. «Väljaõppe tulemusena on kompanii valmis lahinguväljal tegutsema,» märkis Meerits, kelle ajateenijatest õppekompanii Adaži polügoonil alates 21. aprillist vastase positsioonide hõivamist ja läbiotsimist harjutas.

«Nii jalaväelased, miinipildujad kui snaiprid on praeguseks omandanud teenistuseks head oskused, Lätis õpetasime neile üksteisega arvestamist ja tegutsemist ühise eesmärgi nimel,» lisas Meerits.

Õppusel harjutati vastase positsioonide ründamist nii jao, rühma kui kompanii suuruse üksusena. Õppuse jooksul oli igapäevaselt sihtmärkide tabamist harjutamas ka Kalevi miinipildujarühm, miinipildujate laskmise käigus hinnati logistikakeskuse asjatundjate poolt muuhulgas 120mm kaliibriga laskemoona kvaliteeti.

«Hindamise eesmärgiks on hoida silma peal meie ladudes leiduval laskemoonal ning kindlustada relvade tõrgeteta toimimine hetkel, kui neid lahingülesannete täitmisel vaja läheb,» ütles Kalevi jalaväepataljoni staabiülem major Raigo Paimla, kelle sõnul vastas õppusel kasutatud laskemoon kõigile esitatud nõuetele. «Nädalane õppus on hinnangu andmiseks igati piisav, seega saame õppuse põhjal teha ka kaugemale ulatuvaid järeldusi,» lisas Paimla.

Kalevi jalaväepataljon alustab liikumist Eestisse esmaspäeva varahommikul. Järgmisena osaletakse õppusel Kevadtorm.

1. jalaväebrigaad, mille koosseisu Kalevi jalaväepataljon kuulub, on kaitseväe peamine manööverüksus ja sinna arvatakse enamik ajateenistuse jooksul väljaõpetatavatest üksustest.

Riigikaitse arengukava kohaselt muutub 1. jalaväebrigaad lähitulevikus soomusbrigaadiks – lisaks Scoutspataljonile, mis saab oma kasutusse jalaväe lahingumasinad ja Kalevi jalaväepataljonile, mis kasutab soomustransportööre Sisu XA-180, alustatakse sel aastal soomukialase väljaõppe andmist ka Jõhvis paiknevas Viru jalaväepataljonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles