Rõivas: rünnak Gruusia vastu on siiani veel lahenduseta

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia presidendi visiit.
Gruusia presidendi visiit. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Eestis on seoses internetivabaduse konverentsiga visiidil Gruusia president Giorgi Margvelashvili, kes kohtus nii president Toomas Hendrik Ilvesega kui ka peaminister Taavi Rõivasega.

«Ukrainas toimuva valguses ei tohi me unustada, et kuus aastat tagasi toimunud rünnak Gruusia vastu on siiani veel lahenduseta,» ütles kohtumisel peaminister Taavi Rõivas.

Peaministri sõnul on seetõttu väga oluline, et Gruusia on teinud oma valiku ning jätkab pühendunult liikumist Euroopa Liidu ja NATOga lõimumise suunas. Rõivase sõnul on märkimisväärne, et Gruusia rahva toetus NATOle ja Euroopa Liidule on kõrge – NATOle 80 ja Euroopa Liidule 78 protsenti.

«Eesti on küll väike kuid meie toetus on Gruusiale kindel. Me oleme jätkuvalt valmis jagama oma liitumiskogemusi Euroopa Liidu ja NATOga,» lisas Rõivas.

Peaminister Rõivas selgitas, et edu aluseks on ka korras majandus ja atraktiivne investeerimiskliima. Tema sõnul on Eesti ja Gruusia vahel emotsionaalsed sidemed ja veel palju kasutamata potentsiaali, mida saaks panna tööle mõlema riigi majanduse heaks.

Ka riigikogu esimees Eiki Nestor ning välisminister Urmas Paet avaldasid Gruusia presidendile toetust EL-i ja NATO-ga lõimumise teel.

«Gruusia on jõudsalt edenenud demokraatia ja turumajanduse teel, mis toob teid järjest lähemale Euroopa Liidule ja NATO-le,» tõdes president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Gruusia riigipeaga. «Selle üheks kinnituseks on peagi sõlmitav assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleping Euroopa Liiduga ning samuti ootame häid sõnumeid NATO tippkohtumiselt sel sügisel.»

Eesti-Gruusia menukas film «Mandariinid» näitab maade suhete inimlikku sügavust, ent lisaks oleme kindlad partnerid mitmetel NATO operatsioonidel ja välispoliitilised liitlased Euroopa julgeolekule olulistes küsimustes, rõhutas president Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles