NATO maaväejuhatuse ülem: alliansi õppusteprogramm vajab ülevaatamist

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO maaväejuhatuse ülem kindralleitnant Frederick Ben Hodges.
NATO maaväejuhatuse ülem kindralleitnant Frederick Ben Hodges. Foto: Esper Kaar / Kaitseväe peastaap

Täna maaväe ülema kolonel Artur Tiganikuga kohtunud NATO maaväejuhatuse ülem kindralleitnant Frederick Ben Hodges tõdes, et NATO peab õppusi planeerides ja väljaõpet läbi viies arvestama sõjaliste õppetundidega, mille allianss on saanud viimastel kuudel Ukrainas toimuvat jälgides.

Kindralleitnant Hodges märkis, et olemasolevat õppuste programmi on vaja kohendada vastavalt muutuvatele oludele. Ta tõi positiivse näitena eelmisel sügisel Balti riikides ja Poolas läbi viidud kollektiivkaitseõppuse Steadfast Jazz, kus harjutati Eesti kaitsmist.

Õppuse ettevalmistamisel ning läbiviimisel arvestati regioonis valitseva olukorra ning võimalike ohtudega.

Visiidi käigus sai kindralleitnant Hodges ülevaate regioonis valitsevast julgeolekuolukorrast ning osales nädalavahetusel Lennart Meri konverentsil, kus käsitles NATO võimalikke arengusuundasid pärast sündmusi Ukrainas.

NATO maaväejuhatuse ülesandeks on maaväeoperatsioonidega seonduva väljaõppe, harjutuste ja sertifitseerimisõppuste kavandamine ning eri riikide maaväeüksuste ning väejuhatuste omavahelise koostöövõime tagamine.

Pärast NATO struktuurireformi 2012. aastal, millega reorganiseeriti alliansi Saksamaa Heidelbergi ning Hispaania Madridi maaväejuhatused, asub NATO ühtne maaväejuhatus Türgis Izmiris.

NATO maaväejuhatus on üks neljast väeliigijuhatusest, lisaks asub alliansi mereväejuhatus Northwoodis, Ühendkuningriigis; õhuväejuhatus Ramsteinis, Saksamaal ning erivägede juhatus Monsis, Belgias.

Kindralleitnant Ben Hodges on NATO maaväejuhatuse ülem ühtse väejuhatuse loomisest 30. novembril 2012. Ta on juhtinud operatsioone Iraagis ning Lõuna-Afganistanis ning olnud pikka aega seotud Ühendriikide maaväe 101. diviisiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles