Süüria spiiker: Assad kandideerib taas presidendiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad on registreerinud end juunis toimuvateks presidendivalimisteks, mille ta suure tõenäosusega võidab, ütles esmaspäeval Süüria parlamendi spiiker Mohammed al-Lahham.

«Mina, kodanik Bashar Hafez al-Assad, soovin esitada oma kandidatuuri vabariigi presidendi kohale,» seisis kirjas, mille Lahham parlamendis ette luges.

Pagulasopositsioon ja lääneriigid on nimetanud valimisi demokraatia paroodiaks.
3. juuni presidendivalimised korraldatakse hoolimata neljandat aastat kestvast kodusõjast, milles on hukkunud üle 150 000 inimese.

Assadi praegune ametiaeg lõpeb 17. juunil. Seni on end valimisteks registreerinud veel kuus kandidaati, kellest enamik on suhteliselt tundmatud.

Esmaspäeval kutsus Assad postituses presidendi ametlikul Facebooki leheküljel eri kandidaatide toetajaid väljendama oma seisukohti valimiskasti juures.

«Need, kes soovivad väljendada oma rõõmu ja toetust ükskõik millisele presidendikandidaadile, peaksid seda tegema esmalt isamaaliselt ja vastutustundlikult, ning teiseks õigel ajal valimiskasti juures,» ütles riigipea. «Kutsun kõiki Süüria kodanikke hoiduma rõõmu pärast õhku tulistamast.»

Assadist sai president pärast isa Hafezi surma 2002. aastal. Eelseisvad valimised on tema jaoks esimesed mitme kandidaadiga presidendivalimised pärast põhiseadusmuudatust, mis tühistas senise referendumi süsteemi. Valimisseadus ei luba kandideerida isikutel, kes on elanud viimased kümme aastat väljaspool Süüriat, mis välistab pagulusopositsiooni osalemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles