Ilves: sanktsioonid Euroopa julgeolekuarhitektuuri purustamise eest peavad olema mõjusad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri konverentsi viimane päev
Lennart Meri konverentsi viimane päev Foto: Erik Prozes

Venemaa ründab Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust ning nüüd on demokraatlike riikide kohustus vastata jõuliselt, täpselt ja ühiselt, tõdesid president Toomas Hendrik Ilves ning Kanada välisminister John Baird esmaspäeval kohtumisel Tallinnas.

«Sanktsioonid Euroopa senise julgeolekuarhitektuuri purustamise eest peavad olema mõjusad,» rõhutas president Ilves. «Kõrvalseisja roll tähendaks oma lühiajaliste majandushuvide või lihtsalt ükskõiksuse nimel meie ühiste väärtuste hülgamist,» vahendas presidendi kantselei pressiesindaja tema sõnu.

Ta tunnustas Kanada ühemõttelist ja nähtavat poliitikat nii Venemaa tegevuse ohjeldamiseks sanktsioonide kehtestamisel kui ka NATO heidutuse suurendamisel. Nii näiteks teatas Ottawa aprilli keskel, et annab kuus CF-18 hävituslennukit NATO käsutusse julgeoleku täiendavaks tagamiseks Kesk- ja Ida-Euroopas.

President Ilves ja välisminister Baird hindasid Eesti-Kanada kahepoolsete suhete seisu ja teineteisemõistmist väga headeks.

«Eesti ja Kanada hindavad ühtemoodi Euroopa muutunud julgeolekuolukorda ning on mõlemad täis otsustavust kaitsta neid põhimõtteid, millele on rajatud meie Atlandi-ülene koostöö,» ütles president Ilves.

Eesti riigipea ja Kanada välisminister kõnelesid demokraatlike maade majanduslikust ja poliitilisest toetusest Ukrainale, et aidata sealsel valitsusel ületada võimuvahetuse järel tekkinud kriis, mida praegu süvendab Venemaa tegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles