Amet andis loa loomapargist põgenenud huntide küttimiseks

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt Võrumaal asuvas Alaveski loomapargis.
Hunt Võrumaal asuvas Alaveski loomapargis. Foto: Toomas Huik / Postimees

Esmaspäeval teatati keskkonnaametile, et  lõhutud aediku tõttu on MTÜ Alaveski Loomapargis vabadusse pääsenud kolm hunti. Keskkonnaamet väljastas jahindusorganisatsioonidele loa vabadusse pääsenud huntide tabamiseks, kuna nad võivad vabadusse elama jäädes tekitada mitmeid probleeme.

«Vabadusse pääsenud huntide elusast peast kinnipüüdmine loodusest on äärmiselt keeruline. Hundid on kutsikast peale loomaaia tingimustes üles kasvanud ning ei ole võimelised looduses iseseisvalt hakkama saama,» kommenteeris juhtunut keskkonnaameti Põlva-Valga-Võru regiooni jahinduse spetsialist Margo Tannik.

Keskkonnaametile laekunud suuliste andmete kohaselt on hundid tulnud inimelamute lähedusse. Külaelanike poolt on tulnud kaebusi, inimesed ei tunne end turvaliselt ning loomapargis üles kasvanud hundid võivad asuda murdma piirkonnas peetavaid koduloomi. «Loodusesse elama jäädes ja vabalt elavate huntidega paaritudes rikuvad mujalt loomaaeda toodud isendid kohaliku hundipopulatsiooni genofondi,» lisas Tannik.

Eeltoodud põhjustel otsustas keskkonnaamet lubada jahindusorganisatsioonidel väljastada jahiload vabadusse pääsenud huntide tabamiseks väljaspool jahiaega Antsla, Lepistu, Krabi, Mõniste, Varstu, Koemetsa, Hargla ja Karula jahipiirkonnas. Jahipiirkondade kasutajad peavad jälgima, et kütitaks vaid loomapargist vabadusse pääsenud isendeid.

Keskkonnaamet  ja Võrumaa veterinaarkeskus  teostavad loomapargis paikvaatluse selgitamaks ehitiste nõuetele vastavust. Vastavalt loomaaialoomade pidamisele esitatavatele nõuetele peab tarastus tõkestama loomade põgenemise ning tarastuse korrasolekut tuleb omanikul regulaarselt kontrollida ja leitud vead parandada.  Võimalikud sanktsioonid tulenevad kontrolli tulemustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles