Jäälõhkuja tellimisele raisatud raha tõi ametkondliku juurdluse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämurdja Botnica.
Jäämurdja Botnica. Foto: Toomas Huik

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium alustas ametkondlikku juurdlust, uurimaks aastaid tagasi tehtud otsust tellida Soome firmalt võimas jäälõhkuja, mistõttu on riigil nüüd tuhandeid eurosid raisku läinud.

«Algatatud on ametkondlik juurdlus, pärast seda saan seda teemat lähemalt kommenteerida,» ütles majandusminister Urve Palo täna valitsuse pressikonverentsil.

Ta lisas, et hinnanguliselt kulub juurdlusele maksimaalselt kuu aega, aga loodetavasti läheb kiiremini.

Postimees kirjutas möödunud nädalal, et riik raiskas vähemalt 700 000 eurot arktilise jäälõhkuja projekteerimisele, mida kunagi ei ehitata. 2007. aastal tehti riigihange, et tellida võimas jäämurdja sellise jääklassiga, mis võimaldaks tegutseda Arktikas. Laeva ehitus jäi aga katki. Samas on riik maksnud riigihanke võitjale, Soome firmale Aker Arctic Technology firmale juba tehtud projekteerimistöö eest 550 000 eurot, 150 000 eurot moodustab aga lepingu enneaegse lõpetamisega kaasnev trahv. Lisaks on Eesti maksnud ettevõttele ettemaksuna veel 947 000 eurot, mille firma on lubanud suusõnalise kokkuleppe järgi tagasi maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles