Saku õlletehases juhtunud õnnetuses hukkus Esko talu peremees

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Esko talu peremees Vello Eensalu näitamas oma majapidamist.
Pildil on Esko talu peremees Vello Eensalu näitamas oma majapidamist. Foto: Liis Treimann

Eile kella 16 paiku juhtus Saku õlletehase territooriumil õnnetus, mille tagajärjel viidi inimene haiglasse, kus ta suri.

Hukkus Esko talu peremees Vello Eensalu. Tema naabrist põllumees Rein Riga kinnitas, et Eensalu oli tema väga hea tuttav ja tubli talumees. «Ta näitas, et Eestis on võimalik talupidamine. Ta on ehitanud üles korraliku tootmistalu,» ütles Riga, kelle kinnitusel tegeles Eensalu nii tootmise, töötlemise kui ka turustamisega ise.

«Väga ettevõtlik, põhjalik kaalutlustes ja ta alati tegutses. Tal oli alati uusi ideid ja ta teostas need. Iial ta ei virisenud. Vello võiks olla ideaalse talumehe võrdkuju,» ütles Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm, kes tunneb Eensalu juba 20 aastat.

Esko talu on tuttav seriaalist «Õnne 13» Uuevariku taluna. Talus tehakse jogurtit, juustu ja kohupiima.

Esko talu. Foto: Kalev Lilleorg/Õhtuleht

Postimees käis Eensalul külas 2009. aastal. Siis kirjutas Postimees, et Vello Eensalu kasvatab ise oma lehmadele sööda ning valmistab väikeses tööstuses piimast kohupiima, jogurtit ja juustu, mille ise ka turustab. Lisaks võtab ta oma talus vastu turiste, kes Eesti talumiljöö ja väiketootmise vastu huvi tunnevad.

Esko talu peremees ütles siis Postimehele, et tema eeliseks teiste piimakarjaomanike ees on see, et ta ei müü toorpiima, vaid teeb sellest ka ise lõpptoodangut. Nõnda ei sõltu ta kuigi palju piimahinna kõikumisest turul.

Saku õlletehase kommunikatsioonijuhi Kristiina Tambergi kinnitusel sai õlletehase territooriumil liikunud mees pudelikonteinerit vedanud tõstukilt löögi. Kiirabi viis inimese haiglasse. «Esialgsel hinnangul olid vigastused kerged,» kinnitas Tamberg. Eensalu surmast laekus teade õlletehasele täna. 

Tambergi kinnitusel oli tegemist koostööpartneriga.

«Tegemist ei olnud tööõnnetusena vaadeldava juhtumina, sest hukkunu oli füüsilisest isikust ettevõtja, kellele ei laiene tööohutuse ja töötervishoiu seaduses nimetatud tööõnnetuse regulatsioon,»  ütles tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Sander Sõõrumaa.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Andres Sang kinnitas, et politsei käsitleb juhtunut praegu õnnetusena, ent kaalub menetluse alustamist asjaolude väljaselgitamiseks.

Õlletehase väitel on selline juhtum esmakordne. Õlletehase territooriumil kehtib kindel ja range liikumise kord, joonitud on spetsiaalsed teed jalakäijate jaoks, ohtlikesse piirkondadesse minnes tuleb kanda turvavarustust. 

Esialgsetel andmetel ei liikunud viga saanud Eensalu alal, kus oli nõutud turvavarustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles