USA: Venemaa eesmärk on Euroopa julgeolekumaastiku ümberkujundamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry
John Kerry Foto: SCANPIX

Venemaa eesmärgiks on Ida- ja Kesk-Euroopa julgeolekumaastiku ümberkujundamine, ütles teisipäeval USA välisminister John Kerry.

Kerry kutsus samas Moskvat üles «Ukrainat rahule jätma».

USA ja Euroopa suhtele pühendatud mõttekoja konverentsil kõneledes hoiatas välisminister, et «NATO territoorium on puutumatu ja püha» ning «me kaitseme sellest iga tükikest».

«See pole ju nii nagu me poleks midagi teinud külma sõja järgsel ajal. Me oleme koos oma Euroopa liitlastega rohkem kui 20 aastat üritanud Venemaad integreerida Euro-Atlandi kogukonda,» rääkis välisminister.

«Ukraina sündmused olid häirekellaks. Venemaa tegutsemine Ukrainas näitab, et Putini Venemaa mängib hoopis teise reeglistiku järgi,» lisas Kerry.

«Krimmi okupeerimisega ja olukorra järjepideva destabiliseerimisega Ukraina idapiirkondades näitab Venemaa selgelt, et Moskva otsib võimalusi muuta julgeolekumaastikku Ida- ja Kesk-Euroopas. Me oleme oma transatlantilist liitu määratlevas hetkes ja ärgu keegi tehku seda viga, et kahtleks - me oleme valmis tegema seda, mida vaja,» kinnitas Kerry.

«Meie jõud tuleb meie ühtsusest. Koos peame me tagasi suruma need, kes tahavad jõuga muuta suveräänsete riikide piire,» lõpetas välisminister.

Pentagonis teisipäeval Euroopa muutunud julgeolekuolukorrast rääkinud kaitseminister Sven Mikser ja USA kaitseminister Chuck Hagel tõdesid, et NATO tõestab kollektiivkaitse toimimist tegudega. Mikser tänas Hagelit USA toetuse eest Eesti julgeoleku kindlustamisele ja kohaloleku suurendamisele Läänemere piirkonnas.

USA saatkond Kiievis tõdes teisipäeval, et Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) inspektorite hiljutine röövimine ja meeleavaldajate ründamine venemeelsete kõrilõikajate poolt Ida-Ukrainas on terroriaktid.

«Neile ebainimliku käitumise näidetele pole kaasaegses demokraatlikus ühiskonnas kohta. See on terrorism,» märkis saatkond ametlikus avalduses.

«Meil on tegemist nugade ja pesapallikurikatega relvastatud isikutega, kes ajavad taga ja peksavad vanureid, naisi ja lapsi. Säärasele asjale Ukraina demokraatias kohta ei ole,» ütles USA suursaadik Ukrainas Geoffrey Pyatt, kommenteerides esmaspäevast vägivalda Donetskis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles