Venemaa asepeaminister: USA sanktsioonid võivad takistada kosmoseprogrammi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin Foto: SCANPIX

Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin hoiatas USAd, et sanktsioonid võivad kahjustada Venemaa-USA ühist kosmoseprogrammi.

Asepeaministri sõnul on mitmed sanktsioonid USA kosmosagentuurile NASAle kui Venemaa Roskosmosele takistuseks, edastab mtv.fi.

Kuna USA lõpetas oma süstikute programmi, siis on ameeriklastest astronaudid sõltuvad Venemaa Sojuz kosmoselaevadest, et jõuda Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) ja sealt tagasi Maale.

«Oleme USAd hoiatanud, et sanktsioonidele vastatakse sanktsioonidega. Ameeriklaste arvates tuleks kosmosekoostöö ISSil poliitikast puutumata jätta. Me ei saa aga lasta neil endile ettekirjutusi teha. Kui ameeriklased seavad kosmoseprogrammidele takistusi, siis vastame neile nii: edaspidi kasutage astronautide ISSile saatmiseks trampoliini,» lausus Rogozin.

Aasta tagasi ostis NASA Venemaalt kuus lendu Sojuz alustega ISSile. USA maksab Venemaale nende eest rohkem kui 50 miljonit dollarit. Kuna USAl ei ole veel uue põlvkonna kosmosealuseid, siis on nad sõltuvad Venemaa rakettidest.

Venemaa asepeaministri seisukohad on samas vastuolus Venemaa presidendi Vladimir Putini nägemusega.

Putini arvates ei pea Venemaa läänele vastusanktsioone kehtestama. Putin siiski hoiatas, et Venemaa võib kaaluda, kas lääne firmad saavad edaspidi Venemaal tegutseda kui lääs jätkab sanktsioonide kehtestamist. Ta tõi näitena energiafirmad.

Putin pidas eile pärast Valgevene ja Kasahstani juhtidega kohtumist pressikonverentsi.

Ta eitas televisoonis üle kantud pressikonverentsil, et Ida-Ukrainas oleks Venemaa väeüksusi. Ta avaldas lootust, et separatistide poolt Ida-Ukrainas röövitud OSCE vaatlejad varsti vabastatakse.

Euroopa Liit avaldas sel nädalal 15 Venemaa isiku nimed, kes lisati Ukraina kriisi tõttu sanktsioneeritavate nimekirja. Sama tegi ka USA.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles