Video ja galerii: Taani hävitajad maandusid Eestis

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Täna on eriline päev, sest me avame Eestis esmakordselt NATO Balti riikide õhuturbeoperatsiooni,» ütles peaminister Taavi Rõivas tervituseks Taani hävitajate pilootidele, kes maandusid Ämari lennubaasis. «Teie saabumine Eestisse suurendab regiooni julgeolekut ja meie inimeste turvatunnet.»

«Alates tänasest on Balti riikides kaks NATO õhuturbebaasi,» ütles Rõivas kinnitades, et Ämari baasi lisandumine on oluline samm Balti riikide julgeoleku kindlustamisel.

Ämari saab lisaks Šiauliai baasile Leedus teiseks lennuväljaks, millel teenivad Balti õhuturbemissiooni lennukid.

Rõivas tunnistas, et tal on hea meel selle üle, et Ämarisse tehtud investeeringud on end ära tasunud.

Kuigi Eesti julgeolek on kindlam kui iial varem, ei ole peaministri hinnangul veel töö Eesti ja Euroopa julgeoleku tagamiseks lõppenud: «Koostöö heidutuse tugevdamiseks peab kindlasti jätkuma ja me töötame selle nimel, et meie liitlaste kohalolek muutuks Eestis püsivaks.»

Taani Kuningliku Õhuväe hävitajad F-16 ja üksuse võtsid peale peaministri vastu ka Taani suursaadik Soren Kelstrup, NATO õhuväejuhatuse ülem kindral Frank Gorenc, kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran ning kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.

Hävitajad alustavad õhuturbega homsest. Koos Taani hävitajatega saabus Eestisse ka 60-liikmeline toetusmeeskond.

Täna ennelõunal roteerusid liitlased ka Leedus ja Ameerika Ühendriikide õhuväelastelt võtsid järje üle neli Poola hävitajat MiG-29 ning neli Ühendkuningriikide hävitajat Eurofighter Typhoon.

Taani õhuväelased jäävad Ämarisse kuni 1. septembrini, misjärel hakkavad õhuruumi valvama teised liitlased.

Õhuväelased, kelle kodubaasiks on Skrydstrup, hakkavad Ämarist sooritama ka harjutuslende Eesti ja Balti riikide õhuruumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles