Noored mehed kallutasid lapsi marihuaanat ja spice`i tarvitama

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marihuaana. Pilt on illustreeriv.
Marihuaana. Pilt on illustreeriv. Foto: Riigiprokuratuur

Tartu maakohus mõistis eile süüdi kolm noort meest, kes kallutasid alaealisi marihuaanat ja spice’i tarvitama. Seejuures süüdistati ühte meest selles, et ta kallutas uimastava toimega aine tarvitamisele vähemalt kümmet alaealist, kellest noorim oli 12-aastane.

Tartu maakohus tunnistas eilse otsusega Eiki Kolesnikovi (19) ja Rait Sifferi (18) kokkuleppemenetluses süüdi alaealise kallutamises uimastava toimega aine ebaseaduslikule tarvitamisele ning Rait Loki (20) sama otsusega kanepi ebaseaduslikus kasvatamises, narkootilise aine ebaseaduslikus edasiandmises ja narkootilise aine ebaseaduslikus edasiandmises alaealisele, teatas kohus.

Kolesnikovile mõisteti karistuseks ühe aasta ja kuue kuu pikkune vangistus, mille hulka arvatakse eelvangistuses viibitud kolm kuud ja kaks päeva. Koos Kolesnikovile varasema kohtuotsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma kokku ühe aasta, 11 kuu ja 28 pikkuse vangistuse, mis aga asendati 1446 tunni üldkasuliku tööga, mille tegemise ajal peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Lisakohustusena ei tohi Kolesnikov käitumiskontrolli ajal tarvitada narkootikume ega suhelda kaassüüdistatavatega, teatas kohus.

Sifferile mõisteti ühe aasta ja kolme kuu pikkune tingimisi vangistus kaheaastase katseajaga, mille jooksul peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Karistusaja hulka arvatakse eelvangistuses viibitud kolm päeva.

Lokile mõisteti karistuseks kolmeaastane tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga, mille jooksul peab ta alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Karistusaja hulka arvatakse eelvangistuses viibitud kaks päeva.

Katseajal ei tohi Siffer ja Lokk tarvitada narkootikume ega suhelda Kolesnikoviga, teatas kohus.

Menetluskulude katteks peab Kolesnikov tasuma 1800 eurot, Siffer 660 eurot ja Lokk 1200 eurot.

Süüdistuse järgi omandas Kolesnikov 2013. aasta suve lõpust septembri lõpuni Tartus ja Tallinnas kokku 19 grammi spice´i, mida andis edasi alaealistele. Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud prokuröri abi Jane Pajus ütles, et noort meest süüdistatakse selles, et ta kallutas uimastava toimega aine tarvitamisele vähemalt kümmet alaealist, kellest noorim oli 12-aastane.

Kolesnikovilt omandatud spice’i andis alaealistele edasi ka Siffer. «Tuleb rõhutada, et sel juhul käideldudspice ei ole seaduse mõttes veel narkootiline aine, vaid muu uimastava toimega aine, sest ei ole kantud narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja. Niisama lihtsalt seda valmistada ei ole võimalik, vaja on spetsiaalset laborivarustust ja oskusteavet. Aine mõjub sarnaselt kanepile ja teistele sünteetilistele kannabinoididele. Tarvitanud kirjeldasid endal surmahirmu, paanikahoogude, paranoia, hallutsinatsioonide, tasakaaluhäirete ja janutunde tekkimist, samuti meelemärkuse kadumist,» kirjeldas prokurör.

Lokki süüdistatakse  selles, et ta kasvatas kanepitaime, millest valmistas marihuaanat ning andis seda edasi ka alaealisele poisile.

Kolesnikov peeti kinni eelmise aasta 20. novembril. Kohtu loal oli ta kolm kuud vahi all. Siffer peeti samuti kinni eelmise aasta 20. novembril,  Lokk peeti kinni 4. detsembril. Nende suhtes oli tõkendina kohaldatud elukohast lahkumise keeld.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi lõuna prefektuuri narkokuritegude talitus.

Kolesnikov on varem kriminaalkorras karistatud kolmel korral. Siffer ja Lokk on eelnevalt karistamata.

Eilne kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles