Rõivas: Eesti sõnaõigus Euroopas ja maailmas on kasvanud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümme aastat Euroopa Liidus.
Kümme aastat Euroopa Liidus. Foto: Karikatuur: Urmas Nemvalts

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Euroopa Liitu astumise 10. aastapäeva puhul tehtud avalduses, et Eesti sõnaõigus Euroopa ja maailma asjades kaasa rääkida on suurem kui kunagi varem.

Rõivas märkis avalduses, et 10 aasta jooksul on Euroopa Liidust saanud enesestmõistetavus, mis mõjutab nii Eesti riigi kui iga kodaniku igapäevaelu, majandusedu ja turvalisust.

Tema sõnul peetakse ülimalt loomulikuks takistusteta reisimist terves Euroopas ning ka õppimine, töötamine või elamine mõnes teises Euroopa riigis on saanud meie kodanike loomuomaseks õiguseks. «Teadmiste- ja kultuurivahetus on muutunud intensiivsemaks kui eales varem,» lausus ta valitsuse kommunikatsioonibüroo teatel.

Oleme usaldusväärsed ja meid kuulatakse.

Rõivase sõnul võib eriti just tänavu kevadel tõdeda, et Euroopa Liit tähendab ka suuremat turvatunnet. «Kuulumine Euroopa Liitu ja NATOsse on meie julgeoleku, omariikluse ning jõukuse kindlaim tagatis,» ütles ta.

Samuti on Euroopa Liit aidanud tema sõnul kaasa heaolu suurenemisele. Kümne aastaga on Eesti majanduskasv ületanud selgelt keskmist majanduskasvu Euroopa Liidus: kui 2003. aastal ulatus Eesti sisemajanduse koguprodukt ostujõu alusel 55 protsendini Euroopa Liidu keskmisest, siis 2012. aastal oli vastav näitaja juba 71 protsenti, märkis peaminister.

Samal ajal on Rõivase sõnul kasvanud ka Eesti elanike sissetulekud – viimase kümne aastaga on reaalpalga kasv tervikuna ulatunud üle 40 protsendi. «Poolt miljardit tarbijat hõlmav Euroopa Liit on meie koduturg. Tervelt 70 protsenti Eesti ekspordist läheb teistesse Euroopa riikidesse,» tõi ta esile.

Rõivase sõnul on Euroopa Liidu ühiste väärtuste aluseks koostöö, vastutus ja solidaarsus ning otsused, mis puudutavad meie ühiselu ja suhteid kolmandate riikidega, langetatakse koos. «Võime kindlalt väita, et Eesti sõnaõigus Euroopa ja maailma asjades kaasa rääkida on täna suurem kui kunagi varem. Oleme usaldusväärsed ja meid kuulatakse,» lausus ta.

Ta märkis, et Eesti kasvanud mõjukus suurendab meie vastutust kujundada ise aktiivselt Euroopa Liidu tulevikku. «Vaimselt tunnevad eestlased end täisväärtuslike eurooplastena, kuid meie eesmärk on Euroopa ühendada ka füüsiliselt – ehitada välja energia-, transpordi- ja sideühendused, panna tööle digitaalne siseturg,» ütles Rõivas, kes ühtlasi kutsus kasutama võimalust osaleda Euroopa Parlamendi valimistel, et muuta oma kodu veelgi meelepärasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles