Galerii: Briti kaitseminister saabus koos 90 sõduriga Eestisse

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti kaitseminister Philip Hammond saabus täna Eestisse koos 90-liikmelise Briti jalaväekompaniiga, mis võtab osa kolmenädalasest suurõppusest Kevadtorm.

Hammondile läksid lennuki juurde teiste hulgas vastu Eesti kaitseminister Sven Mikser ja kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras.

«Oleme vähemalt neli korda külg külje kõrval Talibani vastu võidelnud,» meenutas Terras kõnes, et sama Briti üksus võitles eestlastega koos Afganistanis.

Edasi läksid ministrid koos nõunikega pooleks tunniks suletud uste taha nõu pidama. Mikseri sõnul arutasid nad eelseisva NATO kaitseministrite kohtumise ja sügisel eesootava NATO tippkohtumisega seonduva üle.

Peamiselt keskendusid nad Mikseri sõnul pikemaajalise paketi kokkuleppimisele. Paralleelselt kiiretele ja lühiajalistele heidutusmeetmetele tuleks tema sõnul läbi töötada ja kokku leppida ka pikemaajalised meetmed.

«Eks seda pikemaajalise paketi kokkuleppimist kindlasti mõjutab asjaolu, et Ukraina kriis ei ole ju kaugeltki lõppenud.»

Vastupidi, Mikseri sõnul võib olukord veelgi pingestuda. «Sellisel juhul peab ka rahvusvaheline sõnum Venemaale muutuma tugevamaks ja karmimaks. Samuti ka need heidutus- ja julgeolekumeetmed peavad ka olema tõsisemad.»

Pärast paaritunnist visiiti läks Briti minister edasi Leetu, kus Suurbritannia väeüksused teenivad NATO Balti õhuturbemissiooni raames Šiauliai õhubaasis.

Hmmond on öelnud Briti päevalehele The Telegraph, et õppustel osalemise eesmärk on «meie Ida-Euroopa olulisimate liitlastega lähedasi sidemeid hoida».

Briti õhuväe transpordilennukilt C-17 hakati maha laadima Brittide varustust, sest selle sama lennukiga transporditakse kaks Eesti PASI-soomukit ja varustus Euroopa Liidu missioonile Kesk-Aafrika Vabariiki.

Järgmisel nädalal algab kaitseväe iga-aastane suurõppus Kevadtorm, millest Briti sõdurid osa võtavad. Sel aastal osaleb õppusel rekordarv välismaalasi. Teiste hulgas võtavad sellest osa umbes 150 ameeriklast, kes nädala alguses kahe lennukiga Eestisse saabusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles