Kreml: Ukraina pealetung on surmahoop Genfi leppele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdurid Andrejevka küla lähistel, kus nad võtsid hommikul oma kontrolli alla separatistide kontrollpunkti.
Ukraina sõdurid Andrejevka küla lähistel, kus nad võtsid hommikul oma kontrolli alla separatistide kontrollpunkti. Foto: SCANPIX

Ukraina sõjaväe pealetung Moskva-meelsetele separatistidele andis surmahoobi Genfi leppele, ütles Vene presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov reedel.

«Ajal, mil Venemaa teeb jõupingutusi konflikti de-eskaleerimiseks ja lahendamiseks, on Kiievi režiim alustanud rahumeelsete asulate vastu karistusrünnakut, andes sisuliselt surmahoobi Genfi leppe rakendamisele,» vahendasid Vene uudisteagentuurid Peskovi sõnu.

Peskovi sõnul nimetas Putin hiljutise Minski-visiidi ajal sellist võimalikku operatsiooni kuritegelikuks.

«Kahjuks on sündmused seda hinnangut kinnitanud,» sõnas ta.

Kremli pressiesindaja sõnul saatis Putin Ukraina kaguossa Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vangistatud vaatlejate vabastamiseks kõnelusi pidama inimõigusvolinik Vladimir Lukini. «Me ei ole temaga pärast karistusoperatsiooni algust enam ühendust saanud,» ütles ta.

«Oleme äärmiselt mures selle üle, et nii eriesindaja Lukin kui ka Vene ajakirjanikud ning meedia esindajad on jäänud "karistusoperatsiooni alale". Nõuame kindlasti meetmeid nende julgeoleku tagamiseks,» lausus Peskov.

Venemaa, Ukraina, USA ja EL sõlmisid 17. aprillil maratonkõneluse järel leppe Ukrainas kujunenud pingelise olukorra deeskaleerimiseks. Lepe näeb ette ebaseaduslike relvarühmituste desarmeerimist ning venemeelsete separatistide hõivatud administratiivhoonete vabastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles