Täna Postimehes: teeme küla veel puhtamaks ja ilusamaks!

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järvamaa Müüsleri küla sambamäe talgud tehti maipühadel ette ära, et võiks tänasel suurel talgupäeval Lätti Žiguldasse taimelaadale sõita.

Talgupäeva hommikul 1. mail kell pool kümme on Järvamaa Kareda valla Müüsleri küla inimtühi ja näeb välja puhas ja korras. Mida siin üldse koristada?

«Teeme ära» talguleheküljel internetis ringi käies ja rohkem kui 1700 talgupaiga koristusplaane uurides tekib samasugune mulje – enamasti kavandatakse külaplatside ja muude ühiskohtade kevadkoristusi. Kuue aasta taguste esimeste talgute Eestimaa suurpuhastusest ei ole enam juttugi.

Kella kümneks on Müüsleri sambamäel talgujuht Terje Kuusmann mitme naise ja lapsega rehad kätte võtnud. Kaitseliidu Peetri rühma mehed tõstavad esimese talgutarbena kaubikust maha pika šašlõkirenni.

Peetri rühma ülem Alar Sakkool takseerib vabadussambani viivat paeplaatidest teed. Paar aastat tagasi oli see 1988. aastal taasavatud sambani viinud tee rohtunud. Ei, see tee pole pärit 1934. aastast, mil Müüsleri vabadussammas pidulikult, president Pätsi kohalviibimisel esimest korda avati. Rada on jõudnud rohtuda taasavamisest möödunud veerandsajandi jooksul.

Kuigi Müüsleri samba juures, mis Järvamaal esimesena taastati, ei ole rada sisuliselt rohtunud – siin käivad kohalik rahvas ning kõiksugu tähtsad tegelased üle Järvamaa kolm korda aastas riigipühi tähistamas. «Mitte kohustuse pärast, vaid siirast südamest,» ütleb üks talguline.

Sakkool uurib kriitilise pilguga ka sambaalust. «Kui Ansip siin käis, kraapisime sambla raudharjadega maha, aga nüüd on jälle tagasi – siin on vaja mingeid kemikaale, muidu jagu ei saa,» hindab kaitseliitlane. Ta ei taha nõustuda muinsuskaitseinimesega, kes öelnud, et las kasvab, ongi loomulik.

Sel aastal on veel üks tähtis, lausa üleeestiline sündmus, mis Müüsleri samba juurde rahva toob – laulu- ja tantsupeo tuleteekond väntab Müüslerist läbi ning Koeru vallajuhid annavad Kareda vallajuhtidele 27. juunil just siin tule üle.

Kui lähemalt vaadata, on samba ümbruses midagi ikka koristada – langenud oksi, millest suuremad kokku riisutakse. «Et kui suvel vald muru niidab, saaks ka sambamäelt üle käia,» nimetab Kuusmann.

Kahe tunniga on 15 talgulisel sambamägi puhtaks riisutud, paerada puhtaks pühitud, talgujuhi keedetud hernesupp ning kaitseliitlaste küpsetatud vorstid ja šašlõkk põske pistetud. Mägi sai ilusam küll! Talgujuht arvab, et tuleval kevadel võiks allee kõrvalt ka väiksema võsa maha võtta. Et saaks veel ilusam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles