Moldova välisminister: eesmärk on tuua Moldova tagasi Euroopa kaardile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ja Moldova välisminister Iurie Leancă.
Peaminister Andrus Ansip ja Moldova välisminister Iurie Leancă. Foto: Valitsuse pressibüroo

Moldova välisminister Iurie Leancă kinnitas oma tänasel visiidil Eestisse, et nende eesmärk on tuua Moldova tagasi Euroopa kaardile ning neil on tugev motivatsioon minna edasi oluliste reformidega.

Peaminister Andrus Ansip avaldas kohtumisel Moldova välisministri Iurie Leancăga toetust riigi Euroopa Liidu alastele püüdlustele, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Peaminister kinnitas kohtumisel, et Eesti on jätkuvalt Euroopa Liidu edasise laienemise pooldaja, kuid kõik potentsiaalsed uued liikmed peavad täitma liitumiseks vajalikud kriteeriumid.

«Reformid, mida Eesti Euroopa Liiduga liitumiseks tegi, olid vajalikud meie riigile ja inimestele,» ütles Ansip.

«Meie jaoks ei ole teist teed kui liitumine Euroopa Liiduga,» ütles Leancă. Välisminister avaldas soovi suurendada kahe riigi vahelist poliitilist dialoogi, et Eesti kogemustest õppida. «Ma usun, et ka meie inimesed oleksid valmis kasutama Eestis populaarseid e-teenuseid,» ütles Leancă.

Peaminister tutvustas külalisele Eesti e-valitsust ja teisi riigi e-teenuseid. Välisminister Urmas Paeti kutsel Eestis viibiv Moldova välisminister õnnitles Eestit ka peatse euroalaga
liitumise puhul. Peaminister tänas külalist ning kinnitas, et Eesti peab konservatiivse eelarvepoliitikaga jätkama ka tulevikus, sest see teenib riigi ja rahva huve.

Peaminister Andrus Ansip külastas Moldovat kolm aastat tagasi, 2007. aasta novembris, mille käigus kohtus Ansip Moldova peaministri, parlamendi spiikri ning välisministrga. Peaministriga oli kaasas ka rohkearvuline äridelegatsioon. Moldova peaminister külastab Eestit juba 14. juulil.

Moldova välisminister kohtus president Ilvesega

«Euroopa riik, kes pühendab end demokraatlikele reformidele ning on nende läbiviimisel edukas, saab olla kindel Euroopa Liidu ja ühenduse liikmesmaade toetusele,» kinnitas president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Moldova välisministri Iurie Leancăga, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Eesti peab tähtsaks Euroopa Liidu aktiivset tegutsemist Moldova suunal, me toetame ühenduse naabruspoliitikat ja idapartnerlust oma arengukoostööalase tegevusega,» ütles president Ilves, tervitades Eesti-Moldova koostöö hoogustumist ning teatades valmisolekust jätkuvalt panustada valdkondadesse, kus Eestil on pakkuda kasulikke reformikogemusi.

Seni on Eesti pakkunud Moldovale oma teadmisi avaliku sektori võimekuse tõstmiseks, eelkõige Euroopa Liidu ja Moldova tegevuskava elluviimisega tegelevate ametnike koolitamisel, samuti hariduse valdkonnas, informatsiooni- ja kommunikatsioonitehnoloogia arendamisel ja keskkonnaalases koostöös.

«Moldova praegune valitsus on teinud tunnustustväärivaid pingutusi seni väga edukalt kulgenud assotsiatsioonilepingu läbirääkimistel Euroopa Liiduga, loodame sarnast progressi ka hiljuti alanud viisadialoogis,» ütles president Ilves, kes kinnitas Eesti toetust ka Moldova majanduslikule lõimumisele Euroopa Liiduga.

«Siit ka üks soovitus Euroopa Liidu idapartnerluse kasutamiseks – Moldoval tasuks teha jõupingutusi, et liituda ühise Euroopa õhuruumiga, mis suurendab teie liikumisvabadust,» ütles Eesti riigipea.

President Ilves ja välisminister Leancă kõnelesid ka olukorrast Transnistrias. Eesti riigipea sõnul on ülimalt oluline suurendada Euroopa Liidu rolli ja osalust Transnistria probleemi lahendamisel, kaasa arvatud seal asuvate võõrvägede lahkumise kiirendamisel.

«Moldova atraktiivsemaks muutmine, sealhulgas Euroopa Liidu toel infrastruktuure silmnähtavalt arendavate projektide kaudu, inimeste vabam liikumine ja lõpuks ka viisavabadus Moldova kodanikele on olulised tähised Transnistria konflikti lahenduseni jõudmisel,» sõnas president Ilves.

Ergma: Moldova peaks keskenduma investeeringukeskkonna kujundamisele

Riigikogu esimehe Ene Ergma tänasel kohtumisel Moldova välisministri Iurie Leancăga olid kõne all Moldova viimaste aastate arengud ning Eesti ja Moldova koostöövõimalused, vahendas parlamendi pressiesindaja.

Kõne all oli ka energiajulgeolek ja Transnistria küsimus.

Leancă kinnitusel soovib Moldova vaatamata keerulisele majanduslikule ja poliitilisele olukorrale, kus üheks domineerivaks jõuks on kommunistid, olla normaalseks Euroopa riik ja jätkata integreerumist Euroopa Liitu.

Lisaks Euroopa Liidu arengukoostööle naabruspoliitika ja idapartnerluse raames vajab Moldova Leancă kinnitusel majandusraskustega toimetulekuks ka investeeringuid Moldova majandusse. Samuti pidas Leancă oluliseks viisavabadust Euroopa Liiduga, mis lihtsustaks ta sõnul nende paljude moldovlaste olukorda, kes töötavad ELi riikides.

Ene Ergma osutas jätkuvale majanduskriisile viidates, et eelkõige peaks Moldova praegu tegelema soodsa investeeringukeskkonna kujundamisega. Ergma tõi näiteks Eesti
ühinemise eurotsooniga, mille üks olulisi eesmärke on Eesti rahandussüsteemi usaldusväärsuse ja stabiilsuse suurendamine. Sama eesmärki kannavad ta sõnul ka Eesti e-riigi arendused ja teenuste viimine internetikeskkonda, mis muudab äritegevuse lihtsamaks ja kiiremaks.

Ergma kinnitusel on Eesti valmis Moldovat jätkuvalt aitama ja jagama oma kogemusi ka Euroopa Liitu integreerumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles