Ukrainas kinni võetud OSCE vaatlejad vabastati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Axel Schneider, üks vabastatud vaatlejaist.
Axel Schneider, üks vabastatud vaatlejaist. Foto: STRINGER/AFP

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon (OSCE) kinnitas täna, et tema vaatlejad, kelle venemeelsed separatistid Ukrainas kinni võtsid, on vabastatud.


OSCE teatas oma ametliku Twitteri-konto vahendusel, et kõik seitse euroopa sõjalist vaatlejat vabastati.

Vene riiklik uudisteagentuur RIA Novosti vahendas laupäeval president Vladimir Putini eriesindaja Vladimir Lukini teadet, mille kohaselt vabastati kõik nimekirjas olnud 12 inimest.

Ilmselt pidas ta silmas ka vaatlejate ukrainlastest tõlke ja saatjaid.

«See oli inimlik hea tahte avaldus ja me oleme linnajuhtidele selle eest tänulikud,» ütles Lukin.

Slovjanski «rahvalinnapea» Vjatšeslav Ponomarjov lubas täna hommikul, et OSCE sõjalised vaatlejad lastakse vabaks.

«Nad istuvad minu kabinetis, ma räägin nendega ja lasen nad vabaks,» ütles Ponomarjov, nimetades vaatlejaid oma sünnipäevakülalisteks. «Nad on minu külalised, ma ei taha neile häda teha.»

Vaatlejad võeti vangi 25. aprillil. Slovjanski «omakaitseväelased» pidasid OSCE inspektorite bussi kinni ja eskortisid selle linna. Uudisteagentuuri Interfax andmetel oli rühmas kaheksa liiget, kellest üks, diabeetikust rootslane Ingvi Thomas Johansson lasti varsti vabaks.

Lääs survestas vaatlejate vabastamiseks nii Ukraina separatiste kui Venemaad, veel reedel ütles Saksa kantsler Angela Merkel, et see on tähtis samm kriisi leevendamiseks.

Euroopa Nõukogu teatel annab Lukin vabastatud vaatlejad laupäeval Slovjanski piiril üle nõukogu peasekretärile Thorbjørn Jaglandile.

«Jagland ja Lukin leppisid kokku, et sõidavad koos Slovjanskisse ühisele inimõigusmissioonile, et rahvusvahelised sõjalised vaatlejad vabastada,» ütles Euroopa Nõukogu pressiesindaja Daniel Holtgen.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles