Hitlerist on Indias saanud kultussümbol

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indialaste seas populaarne Adolf Hitler.
Indialaste seas populaarne Adolf Hitler. Foto: SCANPIX

Natsi-Saksamaa juhist Adolf Hitlerist rääkivad raamatud ja muud meened on Indias ootamatult kujunenud armastatud kaubaartikliteks, vahendas BBC.

Hitleril on oma peamiselt noortest koosnev austajaskond. India filmitööstuse keskus Bollywood plaanib aasta lõpus välja lasta filmi, mis keskendub sakslaste jaoks traagilist ja valusat ajalooperioodi sümboliseeriva diktaatori suhetele oma armukese Eva Brauniga.

Kohalike sõnul on raske öelda, mis täpselt on Hitleri populaarsuse põhjuseks.  

19-aastane tudeng Prayag Thakkar kinnitas, et on alati Hitlerist lugu pidanud. «Imetlen tema juhioskusi ja distsipliini,» ütles ta. Holokaust oli tema sõnul halb, kuid Thakkar seepärast väga ei muretse. «Ta lummas kogu rahvast oma juhioskuste ja raudse distsipliiniga. India vajab tema distsipliini,» ütles Thakkar.

Teadlane Govind Kulkarni arvates on noored Hitlerit imetledes kergeusklikud. «Noortel inimestel pole ajalootunnetust. See raamat on paks ja seda pole kerge mõista, kui sa ei tunne Saksamaa ajalugu.»

Suurem osa noortest indialastest ei kiida siiski heaks diktaatori rassilisi eelarvamusi. See ei sega neid aga ostmast särke, kotte või võtmehoidjad, kus on Hitleri pilt. Raamatut «Mein Kampf» on viimase 10 aastaga üks selle kirjastajatest müünud Indias üle 100 000  eksemplari. «Mein Kampfi» on seal antud välja mitmes eri keeles paljude kirjastuste poolt.

Raamatupoodide keti Crossword teatel on «Mein Kampf» üks bestselleritest.  Nõudlus tõuseb, sest alles mõni aasta tagasi müüdi keskmises Mumbai raamatupoes 40-50 Hitleri autobiograafilist teost, nüüdseks on see number kümnekordistunud.

Hitleri raamat on populaarne ka mujal. USAs müüdi seda mullu 26 000 ekspemplari, Türgis 2005. aastal mõne kuuga 100 000. Araabiakeelne «Mein Kampf» müüb hästi Palestiina aladel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles