Maarja Kangro Odessas: Hretska väljaku ümbrusest oli üle käinud kivisõda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Odessas viibiv kirjanik Maarja Kangro nägi puhkenud tänavarahutusi kaugelt ning nägi hiljem oma hotelli naastes vaid tänaval verelärakaid.

«Esimesed lahingud toimusid 50 meetri kaugusel mu hotellist Deribasivskal. Aga saatus tahtis, et olin ise sellal Musta mere ääres Lanžeronil. Kui ametiühingute maja põlengu must suits linna kohale tõusis, mõtlesin, et vaat kus häbematased – mine tea, mis prahti kärsatavad,» kirjutas Kangro oma Facebooki lehel.

«Kui Deribasivskale tagasi jõudsin, oli ümberkaudsetel tänavatel järel ainult räbu, sillutisekivide hunnikud ja põlenud buss. Vererajad tänaval, Deribasivskal suured lärakad umbes 1,20-meetriste vahedega. Vanem paar jalutas, tiris spanjelit eemale, et see verd ei lakuks,» kirjeldas Kangro.

«Politseinikud ei tahtnud algul minuga rääkida, aga sulasid siis lahti ja ütlesid, et Kulikovo polel käib lahing. Kui asjad hotelli ära tõin ja tahtsin taksot otsima minna, öeldi, et seal on juba ainult tuletõrjujad.»

«Rääkisin ainsas lahtiolevas baaris oma hotellinaabrite prantslastega, nemad olid lahingu ajal siin olnud. Olla kestnud vähe aega, väikeste gruppide vahel. Politsei olla prantslaste hinnangul saabunud alles tund aega hiljem. Seda ütlesid nemad. Mina magasin kõik maha.»

Kohalikud elanikud, kellega Kangro rääkis, olid olnud jahmunud, et tellitud protestid on nüüd jõudnud ka sinna, kus polevat ühe kohaliku proua sõnul 50 aastat vägivallatsetud.

«Käkras suure plakati peal oli enne «ja ljublju odessu». Ühel pildil paneb mees tagasi lahti lõhutud sillutist. Tänavakatted on siin üsna kehvakesed, aga kivisõda on olnud võimas,» tõdes Kangro.

Kangro sõitis Ukrainasse, et Lvivi ülikoolis eesti luulest rääkida.

Reede õhtul süüdatud Odessa linna ametiühingute hoone põlengus sai surma vähemalt 43 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles