Pildid ja video: 10 aasta möödumist ELi astumisest tähistati metsaistutusega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimusid Raplamaal Varbolas metsaistutustalgud, millega tähistati kümne aasta möödumist Eesti ühinemisest Euroopa Liiduga. Sündmus leidis aset samas kohas, kus kümme aastat tagasi end «Euroopasse istutati».

Talgutel osalenud diplomaadid, ühiskonnaelu tegelased, poliitikud, metsamehed ning laulu- ja tantsupeo liikumisega seotud inimesed vaatasid üle, kuidas on kasvama läinud kümme aastat tagasi maha pandud puud ning milliseid töid metsatukas selle aja jooksul tehtud on. Ka seekord pandi ühiselt alus uuele metsapõlvele – Napanurga istutuskohas sirguvad alates tänasest kahel hektaril 4000 kuuske.

Talgutel osalenud peaministri Taavi Rõivase sõnul on sellel, et Eesti Euroopa Liitu kuulumise esimest kümnendit tähistatakse just metsaistutusega, sügavalt sümboolne tähendus. «Erinevalt teistest riikidest ei tähistanud me liitumist Euroopa Liiduga massiliste meelelahutusüritustega. Meie rõhutasime oma teoga eestlaste traditsioonilist sidet loodusega ning rohelist mõtteviisi. Täna oleme siin tagasi, et hinnata oma tollase töö tulemusi ja istutada juubeli puhul mulda uued puud,» lausus peaminister talgutel peetud kõnes. Rõivas lisas, et täna on põhjust imetleda ka seda, mida nende 10 aasta jooksul on saavutanud Eesti riik - ja seda pole mitte vähe.

RMK juhatuse liikme Tiit Timbergi sõnul on eestlaste tihe side metsaga meie identiteedi üks alustala ning tal on hea meel, et samad inimesed taas metsa tulid. «Metsanduses on oluline järjepidevus. Istutamine on tähtis, aga sama tähtis on ka hilisem noore metsa hooldus, valgustusraie ja muud metsatööd, mis tagavad selle, et maha pandud pisikestest puudest kasvab elujõuline mets,» sõnas Timberg.

Kümme aastat tagasi tähistati Eesti astumist Euroopa Liitu üle-eestilise metsaistutusega, mille üks sümbolüritus toimus Varbolas. Metsaistutusega avaldati austust ka meie pikale laulu- ja tantsupeo traditsioonile ning sestap võtsid teiste vabatahtlike kõrval istutusest osa tuhanded laulu- ja tantsupeolised. 2004. aasta maikuus panid talgulised riigi- ja erametsa kasvama miljon pisikest puud.

Riigimetsas toimunud istutuse tähistamiseks on RMK tänavu loonud ka spetsiaalse veebilehe rmk.ee/miljonpuud, kuhu on kantud 200 tollast istutuskohta. Inimesed üle Eesti on oodatud taas oma istutuskohta üle vaatama. Veebilehelt leiab täpsed koordinaadid ning sinna on oodatud meenutused ja fotod tollasest aktsioonist. Ühtlasi saab iga punkti juures hea ülevaate, milliseid töid on RMK metsas selle aja jooksul teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles