Kerry kutsus Moskvat lõpetama Ukraina separatistide toetamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed separatistid 26.aprillil Slovjanskis. Taga olematu riigi ehk Donetski rahvavabariigi lipp.
Venemeelsed separatistid 26.aprillil Slovjanskis. Taga olematu riigi ehk Donetski rahvavabariigi lipp. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ja tema Vene kolleeg Sergei Lavrov arutasid täna telefonivestluses veelgi pingelisemaks muutunud olukorda Ukrainas.

Kerry kutsus Moskvat lõpetama Ukraina separatistlide toetamine ning alustama olukorra deeskaleerimist.

«Kui need, keda Venemaa toetab, jätkavad sekkumist valimistesse, siis kahjuks peavad olema erinevad sanktsioonid, muu hulgas võimalikud või reaalsed sanktsioonid,» ütles Kerry viitega Ukrainas 25. mail peetavatele presidendivalimistele.

Kerry tervitas ka Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) inspektorite vabastamist Ida-Ukraina Slovjanski linnas, kus nad aprilli lõpus kinni võeti.

«See on samm, kuid vaja on astuda veel palju teisi samme, et oleks võimalik olukorda deeskaleerida,» sõnas ta.

Lavrov kutsus omakorda Kerryt avaldama Ukraina võimudele survet, et need lõpetaksid riigi idaosas sõjalise operatsiooni.

«Minister [Lavrov] kutsus USAd kasutama kogu oma mõju, et sundida Kiievi režiimi, mille eest ta hoolt kannab ning mis on kuulutanud sõja oma enda rahva vastu, otsekohe peatama sõjalised operatsoonid kagus, tõmbama tagasi oma väed ning vabastama meeleavaldajad,» ütles Vene välisministeerium.

President Vladimir Putini kõneisik Dmitri Peskov ütles varem laupäeval, et Venemaa ei suuda kriisi üksi lahendada ning Moskval ei ole enam mõju separatistide üle Ukraina idaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles