Eestisse tagasipöördujad pidurdasid rahvaarvu vähenemist

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Glasgow lennujaam.
Glasgow lennujaam. Foto: SCANPIX

Rahvaarvu vähenemise pidurdumist on eelkõige mõjutanud sisserände kasv ning rahvastiku vähenemist mõjutavates protsessides on kasvanud loomuliku iibe osatähtsus, teatas Statistikaamet.

Eelmise aasta jooksul vähenes Eesti rahvaarv 4355 inimese võrra ehk 0,3 protsenti.

Sisserände kasv on vähendanud väljarände mõju. Välisrände tõttu vähenes elanikkond mullu 2614 ja loomuliku iibe tõttu 1741 inimese võrra.

Loomulik iive vähenes mullu 1741 inimese võrra. Välisrände saldo oli samuti negatiivne: välja rändas 2614 inimest rohkem kui riiki sisenes (sisserändajaid oli 4110 ja väljarändajaid 6724).

Sündide arv on viimasel kolmel aastalt kiirest langenud, 2013. aastal oli üle 2000 sünni vähem kui 2010. aastal.

Surmade arv langes möödunud kümnendil, mille tulemusel on kasvanud oodatav eluiga, kuid viimasel kolmel aastal on surmade arv stabiliseerunud. Seega väheneb Eesti loomulik iive peamiselt sündide arvu kahanemise tõttu.

Väljaränne jäi 2013. aastal eelneva kahe aastaga võrreldes samale tasemele, kuid sisseränne mõnevõrra kasvas.

Et väljaränne hakkas paari aasta eest kiiresti kasvama, oli sisserände kasv ootuspärane, kuna need protsessid toimuvadki omavahel paariaastase nihkega. Selle tulemusel vähenes välisrände tõttu Eesti rahvaarv 1000 inimese võrra vähem kui 2012. aastal.

Maakondadest võitis rahvastikku ainsana Harju maakond (üle 4100 inimese), sellest peamiselt Tallinn, sest ilma Tallinnata Harjumaa elanikkond isegi kahanes veidi.

Elanikkonda kaotasid kõige rohkem Ida-Viru ja Järva maakond, nii loomuliku iibe kui ka rände tõttu vähenes neis maakondades rahvaarv üle 1,5 protsendi. Suhteliselt väiksem elanike kaotus oli Saare, Hiiu, Tartu ja Põlva maakonnas.

Kui vaadata Tartu maakonda ilma Tartu linnata, siis Tartu maakonnas elanike arv isegi veidi kasvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles