Mihkelson: suursaadikud võiksid saada ordeneid teenete eest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarjamaa Rist..
Maarjamaa Rist.. Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Marko Mihkelson avaldas arvamust, et teiste riikide suursaadikud võiksid saada Eestilt riiklikke teenetemärke teenete eest, mitte aga automaatselt, näiteks seoses ametiaja täissaamisega.

Eile sai teatavaks, et president Toomas Hendrik Ilves andis Eestist lahkuvale Venemaa suursaadikule Nikolai Uspenskile Eesti riigile osutatud teenete eest esimese klassi Maarjamaa risti.

«Praegune suhteliselt värvikas situatsioon sunnib mõtlema, kas selline automaatne ordenijagamise süsteem on kõige mõttekam,» rääkis Mihkelson Postimees.ee’le.

«See on eelkõige küsimus Kadriorule: presidendile või presidendi kantseleile, see pole loomulikult teema, mis seadusandlikus mõttes riigikogu pädevusse kuuluks,» tõdes ta.

«Küsimus pole niivõrd ühe või teise riigi esindajas, aga nii mitmedki viimaste aastate juhtumid (näiteks Sergei Metlevi juhtum) sunnivad mõtlema, kas ikka ükskõik milliste sammude eest peaks ordeneid jagama?» küsis Mihkelson.

«Ilmselt on tulnud aeg seda ordenite andmise korda üle vaadata. Minu arvates ei peaks suursaadikud mitte automaatselt, vaid ikka teenete eest ordenit saama. Pealegi pole see kaugeltki üldlevinud traditsioon,» rõhutas Mihkelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles