Printsess Victoria – raskusi trotsides õnne poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheskoos edasi: 
kiirel pulmade-eelsel nädalal jõudis pruutpaar muu hulgas vastuvõtule ajaloolisel laeval Gotheborg.
Üheskoos edasi: kiirel pulmade-eelsel nädalal jõudis pruutpaar muu hulgas vastuvõtule ajaloolisel laeval Gotheborg. Foto: SCANPIX

Kuningliku perekonna liikmega abiellumine pole naljamäng: enne peab peigmees läbima põhjaliku koolituse.



Särava naeratusega energiline Rootsi kroonprintsess Victoria on pidanud palju vaeva nägema, et oma kuulsate vanemate varjust enda saavutustega silma paista. Vähemalt täna, 19. juunil, ta selle nimel pingutama ei pea, sest kätte on jõudnud tema kauaoodatud pulmapäev armastatu Daniel Westlingiga.

Rootsi kroonprintsess, täisnimega Victoria Ingrid Alice Désirée Bernadotte, on praeguse kuninga Carl XVI Gustafi ja kuninganna Silvia kolmest lapsest vanim. Ta sündis 14. juulil 1977  Stockholmis Karolinska haiglas. Esiklapsena sai ta alguses kogu tähelepanu, kuni kaks aastat hiljem sündis vend Carl Philip Edmund Bertil.

Alguses peeti just viimast tulevaseks troonipärijaks, aga tänu 1980ndatel levima hakanud võrdõiguslikkuse põhimõtetele võttis Rootsi parlament vastu pärimisseaduse, mis andis Victoriale õiguse saada kroonprintsessiks.

Victoria haridustee ulatub Västerledi valla eelkoolist Yale’i ülikoolini, kus ta õppis ajalugu ja politoloogiat. Enne ülikooli täiendas piiga oma keeleoskust Saksamaal, USAs ja Prantsusmaal.  

Kroonprintsess on töötanud nii Rootsi parlamendis kui ka valitsuses ning kogunud rahvusvahelisel tasemel kuulsust ÜRO töötajana New Yorgis ja arvukate välisvisiitidega. 2001. aastal külastas ta Rootsi valitsuse programmiga Tokyot ja USA läänerannikut, aasta hiljem võis teda näha juba Ugandas ja Etioopias, aga ka Berliinis ja Pariisis.

Saab ka luksuseta läbi

2003. aastal täiendas Victoria oma niigi suurt hariduspagasit Rootsi põllumajanduse ja metsanduse töö- ja õppeprogrammiga ning samuti kolmenädalase sõjalise väljaõppega Swedintis (Rootsi kaitsejõudude väljaõppekeskuses). Victoria elas koos teistega kasarmus ega tundnud puudust teda tavapäraselt ümbritsevast luksusest.

Pärast kursust teatas printsess pressikonverentsil uhkusega, et suutis läbida ühe kilomeetri vähem kui viie minutiga, kandes samal ajal õlul 15-kilogrammist raskust.

Rootsi kroonprintsess on tuntuks saanud mitmete rahvusvaheliste abiprogrammidega Aasias. Seetõttu on ta teinud visiite ka üpris ohtlikesse kohtadesse. Näiteks külastas Victoria koos oma kihlatuga selle aasta alguses Afganistanis Rootsi ja Soome sõjaväebaase.

Rootsi ajalehe Aftonbladeti andmetel oli tegu mitteametliku ja salajase visiidiga, et tagada maksimaalne turvalisus. Kroonprintsess ei kohkunud millegi ees ja tegi kaasa ka testsõidu tankiga. Lahkudes soovis ta sõjaväele edu ja andis mõista, et toetab igati nende tegevust, kuna tänu neile on afgaanidel parem elu.

Hoolimata sellest, et ametialaselt puutub Victoria kokku väga tõsiste, sealhulgas poliitiliste probleemidega, oskab kroonprintsess elust rõõmu tunda. Rootsi kuningliku õukonna koduleheküljelt võib teada saada, et Victoria naudib kõige enam looduses sportimist ja jalutamist, samuti meeldib talle suviti näpud mullaseks teha ja Ölandi saarel umbrohtu kitkuda, ning lisaks kõigile muule on ta suur kunstihuviline ja looma-, eriti hobusearmastaja.

Kuigi printsess on teinud palju, et paista silma enda saavutustega, mitte oma vanemate pärast, on ta olnud pidevalt meedia vaateväljas ja tema elu ei ole olnud sugugi nii roosiline, kui paistab.

Liigne surve ja tähelepanu viisid printsessi isegi söömishäireteni, millest ta küll on õnneks edukalt üle saanud. 2002. aastal ilmunud raamatus «Victoria, Victoria!» kirjeldas printsess, mida ta üle elas: «Ma olin kohutavas ängistuses. Ma tõesti vihkasin oma välimust. Mind, Victoriat, ei eksisteerinud. Ma tundsin, et kogu mu elu oli teiste kontrolli all. Ainus, mida ma ise juhtida sain, oli söömine.»

Nüüdseks on kroonprintsess leidnud õnne ja abiellub oma suure armastuse Daniel Westlingiga. Nende tutvus sai alguse juba üheksa aastat tagasi, kui Daniel oli Victoria personaal-treener Stockholmi eliitspordiklubis. Sõprusest sai aga peagi midagi tõsisemat, nagu mõnes vanas heas armastusromaanis.

Abieluranda jõuti siiski alles nüüd, kuna Danieli elu vajas muutuste tõttu suuri korrektiive. Et Westling paremini kuninglikku perekonda sulanduks, osales ta õukonna korraldatud programmis, õppides Rootsi monarhia ajalugu ja tavasid seoses rikkalike tseremooniatega.

Aga see ei olnud sugugi kõik: õpingud hõlmasid veel tarkusi Rootsi parlamendi, valitsuse, kohalike omavalitsuste ja kultuurielu kohta. Svenska Dagbladetile antud intervjuus tõdes Victoria, et Daniel pidi abielu tõttu tooma suuri ohvreid, aga peigmees nägi asja teises valguses ning pidas õpinguid vaid suureks privileegiks ja õnneks.

Armunute õnne häiris eelmisel aastal kohutav seik, kui Daniel kroonilise neerupuudulikkuse tõttu haiglasse sattus. Danieli isa loovutas pojale aga ühe oma neerudest ja nüüd on peigmees täie tervise juures.

Peig keskklassi perest

Daniel pärineb keskklassi perekonnast Ockelbo provintsist. Koolis oli ta n-ö keskmine õpilane, kelle tugevusteks olid matemaatika ja kehaline kasvatus. Armastus spordi vastu viis Westlingi Stockholmi rekreatsioonikorraldust õppima ning treeneriametit pidama, tänu millele kohtuski ta oma tulevase pruudiga.

Meedias on palju spekuleeritud selle üle, kas treener ikka sobib printsessile abikaasaks, aga Daniel kommenteeris olukorda väga professionaalselt: «Ma tean, et usaldust ei saada niisama, vaid see tuleb ära teenida, ja ma teen kõik selleks, et Rootsi rahva silmis usaldusväärne olla.»

Victoria ja Daniel on mõlemad huvitatud teiste aitamisest, mistõttu on nad koos asutanud Stockholmi puuetega laste ja noorte fondi. Rootsi raadiole SR antud intervjuus ütles Victoria, et tema peamine missioon on teenida Rootsi riiki ja rahvast.

Pulmadest rääkis ta muidugi peamiselt helgetes toonides, aga andis ka mõista oma närvilisusest: «See on imeline, millist toetust me oleme Rootsi rahvalt saanud. Aga ilmselt tunneb iga paar enne pulmi sellist paanikat nagu meie praegu.»

Kuninglik pulm

Laulatus toimub Stockholmis Storkyrkani katedraalis

Kolumbiast on tellitud 40 000 lille

Tseremooniat turvab üle 3000 sõduri

Laulatusi kajastab 2300 ajakirjanikku

Kuninglikku õhtusööki valmistab 40 kokka

Pidustused lähevad maksma 20 miljonit Rootsi krooni (32,7 miljonit Eesti krooni)

Allikas: royaltyinthenews.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles