Itaalia uuring: maailmakuulsas skulptuuris on mõrad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michelangelo Taavet.
Michelangelo Taavet. Foto: Wikipedia.org

Itaalia riikliku teadusnõukogu möödunud nädalal avaldatud uuringus seisis, et skulptuuri mõlemas jalas on mikromõrad ja see ohustab kuju stabiilsust.

Uuringu autorid kirjutasid veel, et need puudused on tõenäoliselt seotud ajavahemikuga, kui Michelangelo kuju 1504. aastal valmis sai ja see Piazza della Signoriale üles seati ning hetkega, mil kuju 1873. aastal ohutuse mõttes muuseumisse toimetati. Väljakule pandi seejärel üles koopia.

Eksperdid lisasid, et pjedestaal on ka kuni viie kraadi suuruse kalde all ning see avaldab omakorda skulptuurile survet.

Firenze muuseumi esindajad lükkasid uuringu täna ümber.«Isegi kui tuleb maavärin magnituudiga 5.0 või 5.5, jääb Firenze ühte tükki. Taavet on viimane, mis kokku kukub,» sõnas Galleria dell'Accademia muuseumi esindaja Marco Ferri uudisteagentuurile AFP.

Ferri lisas, et leiud midagi dramaatilist kaasa ei too ning muuseum jätkab vibratsiooni järelvalvet. Ta lisas, et pärast seda, kui külastajaid hakati ühekaupa sisse laskma, on vibratsiooni tunduvalt vähemaks jäänud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles