Võltskirju saadeti ka Reformierakonna ja sotside nimel

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna sümboolika.
Reformierakonna sümboolika. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakond kinnitas, et mitmetele aadressidele on ka Reformierakonna nimel saadetud libakirju palvega annetada erakonnale raha.

Reformierakond kinnitas, et mitmetele aadressidele on ka Reformierakonna nimel saadetud libakirju palvega annetada erakonnale raha.  

«Saan ainult kinnitada seda, et tegemist ei ole Reformierakonna poolt saadetud kirjaga, vaid erakonna identiteedi kuritarvitamisega,» ütles Reformierakonna pressiesindaja Silver Pukk.

RIA intsidentide käsitlemise osakonna (CERT-EE) infoturbe ekspert Anto Veldre sõnas, et sarnaseid kirju on saadetud mitme partei nimelt. «Kiri on samasugune, aga seda on pisut muudetud iga partei jaoks sobivaks,» lisas Veldre. Kirjad on jõudnud sadade inimesteni.

Näiteks jõudis Postimeheni sarnane kiri, kus palutakse annetusi ka Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale.

«Võrguteenuse pakkujaga oleme suhelnud, kelle juures selline asi on juhtunud. Meie uurime, et küberohtu ei oleks,» lisas Veldre, kelle sõnul peaks erakonnad menetluse alustamiseks siiski pöörduma politseisse. Veldre sõnul on tegemist ühe inimese rumala naljaga

Reformierakonna nimel saadetud kiri (muutmata kujul):

Ustav Reformi parteikaaslane!

Europarlamendi valimiskampaania vajab Sinu abi. Sama poliitika, mis on meid rahastanud ja mille tuleviku peale loodame, on muutunud veskikiviks kaelas. Mitu sündmust ähvardavad meie seisu: 1. Urmas Paeti tubli töö uue piirilepinguga mõistetakse välismaal hukka ja Eestis kasvab rahvuslaste viha meie partei vastu. Välismaa ajakirjandus ei mõista, kuidas võib Eesti kinkida 5% oma riigist Venemaale ja häält tõsta, kui Venemaa anastas ainult 4% Ukrainat. 2. Hiljuti käis Jüri Toomepuu Tallinnas ja kasutas oma raamatu esitlusi meid naeruvääristades, korruptsioonimuinasjutte levitades ja õigusrikkumisi paljastades. 3. Mõned lubadused (näiteks pensionite tõus) on jäänud täitmata ja seda heidetakse meile ette. Veelgi raskem on seletada seda, miks meie palgad ja hüvitised on tõusmas, kui rahva palku kärbitakse ning külmutakse samal ajal kui tõstetakse makse. 4. Pila facebook veebilehed võtavad hoogu ja on juba ületanud meie partei laikijate arvu ning toetavad parteivaba valimisi ja üksikkandidaate. Üksikkandidaadid tekitavad muret tulevastel valimistel - nii europarlamenti kui ka riigikokku. Üksikkandidaadid, kellel ei ole ettenähtud partei töökohti, paremaid palku ja muid hüvitisi, ei karda rahva tähelepanu juhtida meie pisivigadele ja sellega ähvardada meie partei seisu võimuladvikul. On karta, Kui meie kaotame Europarlamendi valimised, siis kahaneb ka meie võim riigikogus ja hakatakse neid Harta soovitusi, mida oleme senini vältinud, ellu viima. Selle ohu peame kõrvaldama, sest Sinu partei on Sinu tulevik! Meil on veelkord vaja just Sinu rahalist toetust! Suurematest plakatitest ja löökloosungitest enam ei piisa. Tuletame sulle meelde, et Sinu tulevik sõltub ainult reformierakonnast! Nagu Te teate, kontonumber on Swedpangas endiselt: EE532200221002169472

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimel saadetud kiri (muutmata kujul):

Europarlamendi valimiskampaania vajab Sinu abi. Sama poliitika, mis on meid võimuladvikule viinud ja tosinatele parteikaaslastele tööd ja hüvitisi toonud, võib muutuda järgmistel valimistel kahjulikuks. Mitu erinevat sündmust ähvardavad meie seisu: 1. Ivari Padar on saanud põllumajandusministriks ja samuti kandideerib ka Europarlamenti saadikuks. Nüüd hakkab tema koostöö Tartu Agro-ga ilmale tulema ning teda süüdistake 3000 hektariga äritsemises. 2. Meie hiilgav parteikaaslane, Marju Lauristin, on ka Europarlamendi kandidaat. Hiljuti käis Jüri Toomepuu Tallinnas ja kasutas oma raamatu esitlusi Marju mustamiseks. Toomepuu ja üksikkandidaadid tuletavad rahvale meelde, et Olga ja Johannes Lauristin olid need kommunistid, kes käisid Moskvas Eestit äraandmas. Suurt kahju nad teha ei suuda, sest Marju on peaaegu kõik ajakirjanikud isiklikult välja õpetanud. Seetõttu meedias ei ole tema kohta halba oodata. Siiski, praegused Ukraina rahutused tuletavad rahvale meelde, et riigireetmine oli Lauristini perekonnatöö. 3. Pila facebook veebilehed võtavad hoogu ja on juba ületanud meie partei laikijate arvu ning toetavad parteivaba valimisi ja üksikkandidaate. Üksikkandidaadid tekitavad muret tulevastel valimistel - nii europarlamendi kui ka riigikogu omi. Üksikkandidaadid, kellel ei ole ettenähtud parteitöökohti, paremaid palku ja muid hüvitisi, ei karda rahva tähelepanu juhtida meie pisivigadele ja sellega ähvardada meie partei seisu võimuladvikul. On karta, kui meie kaotame Europarlamendi valimised, siis kahaneb ka meie võim riigikogus ning hakatatakse neid Harta soovitusi, mida oleme senini vältinud, ellu viima. Selle ohu peame kõrvaldama, sest Sinu partei on Sinu tulevik! Meil on veelkord vaja just Sinu rahalist toetust! Suurematest plakatitest ja löökloosungitest enam ei piisa. Tuletame sulle meelde, et Sinu tulevik sõltub ainult Sotsiaaldemokraatidest! Nagu Te teate, kontonumbrid on endiselt: SEB Pank EE711010022000260009 ja Swedbank EE762200221015674174

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles