Argo Ideon: koristuskopter

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

On kevadpuhastuse aeg, aga inimeseloom teatavasti on laisk. Kui te olete üks neist, kellele juba lapsepõlvest pole meeldinud tub­a koristada, siis koguneme hetkeks seda asja arutama.

Veidi on tehnoloogia progress meiesuguseid ju siiski toetanud. Kõik need vedelikud, geelid, pihustid, mikrokiudlapid. Suurem hüpe edasi on robot-tolmuimeja. iRobot, Roomba ja muud taolised. Minu praktiline kogemus nendega piirdub hullude päevade letis katsumisega, ent vähemasti on asi liikunud õiges suunas.

Koristusobjekt on üksnes ideaaljuhul tühi tuba, kus robotil hea põrandat mööda ringi sahistada. Tüüpiliselt on see komplitseeritud kolmemõõtmeline rägastik eri tasapindu ja materjale. Kuid meie ülesande lahenduseks vajalikud tehnoloogialäbimurded on juba toimunud ning parajasti massidesse jõudmas.

Kõigepealt. Et teha tõsine ja kvalitatiivne hüpe, tuleb omavahel ristata robot-tolmuimeja ning kopter-droon. See ei pruugi olla hõlbus, sest tolmuimeja on siiani olnud suhteliselt massiivne kolakas. Aga seni pole ka olnud tahet panna seda Karlssoni kombel toas ringi lendama. Kindlasti on võimalikke lahendusi olemas. Kerged materjalid, väiksem tolmukott (selle asemel võiks ehk kasutada tolmu kokkusurumist kapsliteks, mida meie tulevikumasin aeg-ajalt prügiurni käib väljutamas). Tolmuimeja miniaturiseerimine on niisiis üks tähtsaid töösuundi.

Teiseks peab toas ringilendav robotkoristaja omama aju. Ta peab taipama, kus ta asub ja mis tema ümber toimub. Põhiliselt on tegu 3D kaardistamise ülesandega, mis ilmselt vajab ka omaniku vähemalt ühekordset panust, et defineerida: see on riiul ja seda tuleb puhastada, too on akvaarium ja sellest hoia eemale.

See võib tunduda pähkel, ent lahendus ei ole mägede taga. Siinkohal on sobiv Google’i otsingusõna Project Tango. See on firma avaldatud plaan viia kasutajasõbralik ja kiire 3D kaardistamine massidesse ehk sinu mobiiltelefoni, ning ehkki see pole ilmselt kohe järgmise telefonimudeli teema, on töötavad demod juba olemas. Huvilised guugeldavad.

Nende kolme juba üsnagi tuntud või peagi kättesaadava tehnoloogia põhjal toimiva hübriidi aretamine tundub just selline ettevõtmine, millega paar 15-aastast tulevast multimiljonäri võiksid kusagil Muuga garaažis peale hakata.

Olen kindel, et droontolmuimeja on suure perspektiiviga äri, ning 23selt saavad tüübid garaaži pruukida juba oma Lamborghinide pidamiseks. Kõik, mis võimaldab inimesel viljeleda tema loomupärast laiskust, on ju otsetee dollarikuhjade juurde. Mõne aasta pärast sumistab koristuskopter juba teie laenurka ilmunud ämblikuvõrku eemaldada. Ja võib-olla järgmine kord, kui Kross saadab drooni Tallinna TV akna taha, ei vea see mitte ainult plakatit üles, vaid võtab ka Solarise keskuses lühtritel tolmu ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles