NATO ja Jaapan leppisid kokku suuremas koostöös

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaministri Shinzo Abe visiit NATO peakorterisse.
Jaapani peaministri Shinzo Abe visiit NATO peakorterisse. Foto: SCANPIX

USA-juhitav NATO ning Jaapan, mis seisavad oma naabruskonnas silmitsi uute julgeolekuohtudega, leppisid kokku suuremas koostöös.

NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni sõnul allkirjastasid pooled teisipäeval «individuaalse partnerluse ja koostöö programmis», mis toimib teekaardina tulevase ühistegevuse jaoks. Rasmussen tegi selle avalduse Jaapani peaministri Shinzo Abe visiidi ajal NATO peakorterisse.

Kõnes alliansi 28 liikmesriigi suursaadikutele, kinnitas Abe, et NATO jagab Jaapaniga põhiväärtusi ning on seetõttu «meie loomulik partner».

«Üheskoos olime võidukad külmas sõjas,» lisas ta.

Rasmussen ütles, et programm mõjutab tegevusi nagu piraaditõrjeoperatsioonid, päästetööd katastroofi korral ja humanitaarabi.

Ta kiitis Jaapanit miljardite dollarite kulutamise eest Afganistani operatsioonile ja NATO vanimaks partneriks olemise eest väljaspool Euroopat ja Põhja-Ameerikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles