Professorid soovitavad Soomel kaaluda euro alternatiive

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Soome 12 eksperti on majandusprofessor Vesa Kanniaise juhtimisel avaldanud raamatu «Euro tulevik – Soome alternatiivid», kus öeldakse, et euro ja euroriikide liikumine liitriigi suunas ei ole Soome ainuke alternatiiv, kirjutab Taloussanomat.
 


Raamatus väidetakse, et ühisraha euro ja rahaliidu struktuurivead on seni Soomele ja teistele euroriikidele toonud 10-protsendilise heaolukaotuse. Soome osaleb kalli, aeglase, riskantse ja poliitiliselt ebademokraatliku ning ebastabiilse liitriigi loomises, kus Soome roll on üksnes Saksamaa ja Prantsusmaa juhtimisel tahtetult kaasa triivida, kirjutavad eksperdid.

Alternatiivina pakuvad eksperdid välja, et Soome ei ühine uute liitriigi loomise lepingutega, vaid jätkab ühepoolselt Maastrichti lepingu täitmist. See jätab nende hinnangul Soomele vabaduse valida, kas jätkata euroga või sellest loobuda.

Teiseks alternatiiviks oleks eurost loobumine ja margale naasmine, mis ekspertide väitel finantsturul erilisi häireid ei põhjustaks. See suurendaks Soome raha- ja majanduspoliitika iseseisvust, millest liitriigis tuleb loobuda. Ekspertide sõnul ei maksa väikese valuuta kursikõikumisi karta, kuna näiteks Rootsil aitas krooni kiire nõrgenemine finantskriisi alguses majandusel paremini kohaneda ja toibuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles