Putin määras Eesti punaveteranidele igakuise lisatoetuse

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaveteranid Kaitseväe kalmistul asuva Pronkssõduri mälestusmärgi juures.
Punaveteranid Kaitseväe kalmistul asuva Pronkssõduri mälestusmärgi juures. Foto: Liis Treimann / Postimees

Venemaa president Vladimir Putin allkirjastas ukaasi, mille alusel hakkavad Eestis, Lätis ja Leedus elavad punaveteranid saama Venemaalt igakuist lisatasu.

Venemaa presidendi pressiteenistuse teatas täna, et Balti riikides elavate veteranide igakuise lisatoetuse suurus saab olema 500-1000 rubla ehk 10-20 eurot. Venemaa on maksnud punaveteranidele toetust ka seni.

Ukaas jõustub tagasiulatuvalt selle aasta 1. maist. Putin tegi valitsusele korralduse eraldada toetuse maksmiseks vajalik raha, vahendas Itar-Tass.

Putini ukaasis on loetletud inimesed, kes on õigustatud toetust saama, sinna alla kuuluvad näiteks Teises maailmasõjas punaarmees võidelnud sõdurid ja sõjainvaliidid, koonduslaagrite ja getode alaealised kinnipeetavad, ajavahemikus 22. juunist 1941 kuni 3. septembrini 1945 vähemalt kuus kuud armeeüksuste või sõjakoolide juures teeninud, kuid armeesse mittekulunud inimesed, samuti sõjas hukkunud sõdurite lesed.

Venemaa presidendi kodulehel avaldatud ukaasi tekstist selgub, et toetuse saajate hulka kuuluvad ka metsavendadega võidelnud nõukogude repressiivorganite töötajad. Ukaasi teksis seisab, et toetust saavad ka «1. jaanuarist 1944 kuni 31. detsembrini Ukrainas, Valgevenes, Lätis, Leedus ja Eestis sõjalistes operatsioonides natsionalistlike põrandaaluste liiklumiste likvideerimises osalenud isikud.».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles