John Podesta: privaatsuse kaitsmine suurte andmehulkade maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama nõunik John Podesta.
President Barack Obama nõunik John Podesta. Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi Barack Obama nõunik John Podesta kirjutab, et Ühendriigid ja EL peavad kiiren­dama kõnelusi kõikehõlmava andmekaitse­leppe üle.

Inimajaloos ei ole informatsioon enamasti liikunud kiiremini, kui hobune ja ratsanik suutsid ratsutada või laev seilata. Tänapäeval on reaalsus kohene üleilmne kommunikatsioon. Internet on rahvusvahelisele ärile, teadmiste jagamisele ja piiriüleste sidemete loomisele osutunud otsekui kuldvillakuks. Alustades nutitelefonidest taskus ning lõpetades autode navigatsioonisüsteemidega, on meie maailm tänapäeval rohkem ühendatud kui iial varem ning ka meie ise toodame üha enam andmeid oma tegevuste, liikumiste, eelistuste ja suhete kohta.

Terve rea allikate tekitatav suur andmekogus on tänu kogumise, talletamise ja töötlemise kulu vähenemisele ning üha võimsamatele analüütilistele võtetele saanud nn suurte andmehulkade (Big Data – toim) tehnoloogia südameks. Suuri andmehulki kasutatakse mitmel sotsiaalselt ja majanduslikult jõulisel viisil: nii selleks, et ajendada tähtsaid meditsiiniuuringuid ja tervishoiuteenuseid, kui selleks, et modelleerida kliimamuutuse mõju – näiteks merevee taseme tõusu –, kui ka selleks, et aidata erafirmadel ja valitsusasutustel tuvastada pettusi.

Ent nagu iga uue tehnoloogia puhul, kerkivad ka suurte andmehulkadega suured küsimused. Mida tähendavad suured andmehulgad võimutasakaalule, mis valitseb kodanike ja valitsuste, klientide ja firmade, töötajate ja tööandjate vahel? Kas meie olemasolevad privaatsusraamistikud on piisavad, et kaitsta suurte andmehulkade maailmas isiklikku infot?

Obama valitsus jääb pühendunuks avatud, universaalselt kasutatavale, turvalisele ja usaldusväärsele internetile

Jaanuaris rääkis president Obama USA justiitsministeeriumis sellest, kuidas luua tasakaalu Ameerika ja meie liitlaste turvalisuse tagamise ning privaatsusõiguste ja kodanikuvabaduste jätkuva kaitse säilitamise vahel. Ta kuulutas välja mitu tähtsat reformi Ameerika Ühendriikide signaaliluure praktikas ning kinnitas oma pikaajalist pühendumist jõulisele avalikule debatile nendes küsimustes. Lisaks kutsus president riikliku julgeoleku meeskonda tegema koostööd välismaiste kolleegidega, et tugevdada meie tähtsamaid suhteid, süvendada koostööd ja koordineerimist ning taasluua usaldust.

Kuna president Obama mõistab samas, et niisugused väljakutsed pole ainuomased luurekogukonnale, palus ta mul teha koostööd valitsuse tippametnikega, et teha 90 päeva kestnud uuring  suurte andmehulkade ja privaatsuse suhtest ning selgitada välja, kuidas mõjutavad suured andmehulgad meie eluviisi, tööd ja suhtlust nii üksteisega kui valitsuse ja ärisektoriga. 1. mail esitlesime presidendile uuringu tulemusi.

Leidsime, et suurtel andmehulkadel on edaspidi sügav mõju peaaegu igale inimettevõtmise valdkonnale, olgu see era- või avalikus sektoris, isiklik või äriline. Usume, et suured andmehulgad nõuavad süvitsiminevat ja pidevat arutelu selle üle, kuidas kõige paremini kaitsta privaatsust kiirelt muutuvas tehnoloogilises ilmas, ning me soovitame konkreetseid samme, et täiendada tarbija privaatsuse õiguste deklaratsiooni kui president Obama poolt 2012. aastal esmalt välja antud märgilise tähendusega eelnõu, mis kinnistaks privaatsuse kaitse seadustes ka digitaalsel ajastul.

Kuna internet ei peatu riigipiiril, toovad suurte andmehulkadega seotud võimalused ja väljakutsed kaasa rahvusvahelisi tagajärgi. Oma ülevaate käigus tutvusime vägagi erinevate seisukohtadega ning kohtusime rahvusvaheliste partneritega, sealhulgas andmeprivaatsuse esindajatega Prantsusmaal, Saksamaal, Ühendkuningriigis, Madalmaades ja Euroopa Liidus, Kanadas ja Mehhikos; lisaks kohtusime akadeemikute ja rahvusvaheliste MTÜdega kogu maailmast.

Privaatsusel on üleilmne väärtus. Seepärast soovitame oma aruandes võtta kasutusele 1974. aasta privaatsuse seaduse sätted, mis määratlevad, kuidas föderaalasutused koguvad, kasutavad ja levitavad tuvastatavat isikuinformatsiooni, ning rakendada neid sätteid kõigile mitte-USA kodanikele praktiliselt mõistlikul määral või luua alternatiivseid privaatsuspoliitika lähenemisi, mis kohaldaks asjakohaseid ja sisukaid kaitsemehhanisme isiklikule infole rahvusest sõltumata.

Ameerika Ühendriigid ja meie Euroopa partnerid austavad nii omaenda kui ka teiste riikide kodanike privaatsust. President Obama ja ELi juhid kinnitasid märtsikohtumise käigus uuesti oma pühendumist sellele seisukohale. Meil on ühine eesmärk tagada kohane andme- ja privaatsuskaitse rakendamine selleks, et me kõik saaksime täieulatuslikult kasutada nüüdisaegse tehnoloogia eeliseid.

Selleks et tagada nii Ameerika kui Euroopa kodanike ligipääs tänapäevaelu rikastavale rahvusvahelisele kaubandusele ja ärile, on USA ja EL ühendanud jõud, et rakendada standardeid ja suurendada läbipaistvust selles, kuidas me andmevahetust käsitleme. Meie õiguskaitseasutused suudavad kodanikke tõhusamalt kaitsta koostöös. Nii teevad ka meie riigijuhid kõik endast oleneva, et kiirendada läbirääkimisi sisuka ja igakülgse andmekaitseleppe saavutamiseks, reguleerida politsei- ja kohtukoostööd kriminaalasjades, sealhulgas ka terrorismiga seotud asjades.

Obama valitsus jääb pühendunuks avatud, universaalselt kasutatavale, turvalisele ja usaldusväärsele internetile ning suurte andmehulkade innovaatilise potentsiaali rakendamisele. Suured andmehulgad võivad aidata energiafirmadel jälgida ja ennustada nõudlust oma võrgus, suurendades tõhusust ning vähendades voolukatkestuste riski. Suured andmehulgad panevad aluse vahenditele, mis kaardistavad inimgenoomi ning käitavad Obama valitsuse algatust BRAIN, mille eesmärk on määratult suurendada meie arusaama inimajust. Usume, et on hädatarvilik maksimeerida suurte andmehulkade tehnoloogia eelised kodanikele, minimeerides samas riske nii privaatsusele kui ka teistele väärtustele.

Need eesmärgid nõuavad uute tehnoloogiate privaatsusalase mõju pidevat hindamist. Usun, et aktiivne ja kestev koostöö meie rahvusvaheliste partneritega aitab säilitada meie ühiseid privaatsusväärtusi ka kiirelt muutuvas maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles