Kaitseväe juhataja: Eesti jääb toetama Afganistani armeed

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani Rahvuslik Armee
Afganistani Rahvuslik Armee Foto: SCANPIX

Kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras rõhutas eile kohtumistel Kabulis, et kuigi Eesti kontingent lahkub Afganistanist, jääb Eesti toetama NATO uut operatsiooni.

«Eesti annab 2015 - 2017 aastatel Afganistanile 500 000 USA dollarit rahalist abi, me osaleme «Resolute Suppport» operatsioonil ja oleme valmis jätkama teenistust Afganistanis kaitseväe eriüksusega kui nii otsustatakse,» kinnitas Terras kohtumisel USA kontingendi ülema kindral Joseph F. Dunfordi, Afganistani relvajõudude ülema kindral Sher Mohammad Karimi ja ISAFi ühendväejuhatuse ülema kindralleitnant Joseph Andersoniga.

Afganistani jääb rahvusvaheline planeerimis- ja staabielement koos vanemohvitseridega, kes hakkab nõustama kohalikku armeed korpuse tasandil, kuhu kuulub 8000 - 12 000 sõjaväelast.

Selle käivitamiseks on vajalik Afganistani ja USA vaheline julgeolekukokkulepe, mida tänane Afganistani president Hamid Karzai ei ole allkirjastanud.

Osapooled olid kindlad, et uus Afganistani president selle leppe allkirjastab ning Resolute Support käivitub 2015. aastal.

Kohtumisel Dunfordiga ütles Terras, et NATO pole kunagi olnud nii heas vormis, kui praegu, peale Afganistani operatsiooni.

«Peame selle sõnumi edastama ka jõuliselt Venemaa presidendile Vladimir Putinile,» sõnas Terras. «Täna on avalikkuse toetus NATOle hüppeliselt tõusnud, Eesti inimesed on kindlad, et NATO ja Eesti koos suudavad riiki igasuguse agressiooni vastu kaitsta.»

Viimane Eesti kontingent ESTCON 16 ja Eesti kompanii ESTCOY 17 saabuvad Eestisse 10. mail 2014. Afganistani jääb eeldatavasti juuli lõpuni logistika toetusgrupp, mis toimetab koju viimased Eesti kontingendi varustuselemendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles