Austria liitus NATO küberkaitsekoostöö keskusega

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küberkaitseõppus Locked Shield
Küberkaitseõppus Locked Shield Foto: Liis Treimann / Postimees

Sellel nädalal allkirjastati Austria ja NATO küberkaitsekoostöö keskuse liikmesriikide vahel kokkuleppe, millega tulemusel liitus Austria Tallinnas asuva keskusega. Austria on esimene, kuid eeldatavasti mitte viimane NATOsse mitte kuuluv riik, mis keskusega liitub, sest läbirääkimised on käimas ka Soomega.

«Austria liitumine on meie jaoks märgilise tähtsusega ning see näitab väga selgelt, kuidas me küberkaitset tänases maailmas näeme,» sõnas keskuse direktor kolonel Artur Suzik. «Koostöö ja partnerlus on üliolulised ning mul on hea meel, et Austria on nüüd koos meie seniste liikmesriikidega keskuse töösse panustamas.»

Austria liitus keskusega partnerriigina, mis on eriline koostööraamistik just NATO-välistele riikidele, kellel on soov keskuse töösse panustada. Sisuliselt on partnerriik võrdne NATO riikidega, mis keskuse töös osalevad, peamiseks erinevuseks on hääleõiguse puudumine keskuse juhtkomitee kohtumistel. Juhtkomitee koosneb liikmesriikide esindajatest ning otsustab keskuse eelarve, arengu- ja tegevussuundade üle.

Austria alustas liitumiskõnelusi 2013. aasta alguses ning alates eelmise aasta sügisest saabus Tallinna tööle ka esimene Austria esindaja, et alustada ühist tööd juba enne formaalse kokkuleppe sõlmimist.

Austria ei jää viimaseks keskusega sel aastal liituvaks riigiks.  NATO riikidest on liitumisprotsess käimas Kreeka, Prantsusmaa, Suurbritannia, Tšehhi ja Türgiga, lisaks on käimas läbirääkimised Soomega. Prantsusmaa, Suurbritannia, Tšehhi ja Türgi esindajad on keskusesse juba ka tööle asunud.

NATO küberkaitsekoostöö keskus on Tallinnas asun rahvusvaheline sõjaline organisatsioon, mis keskendub küberkaitsealastele uurimustöödele ja väljaõppele. Keskuse eesmärgiks on parendada NATO, selle liikmesriikide ja partnerite suutlikkust, koostööd ja teabevahetust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles