VIDEO: NATO peasekretäri arvates on Eesti julgeolekusse piisavalt investeerinud

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Te investeerite oma julgeolekusse, investeerite täpselt õiges mahus, nutikalt ja teete investeeringutes koostööd liitlastega,» ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Tallinnas äsjalõppenud pressikonverentsil.

«Eesti on küberkaitse juhtriik ja me hindame väga kõrgelt teie panust,» jätkas Rasmussen Eesti valitsusjuhtide kiitmist. «Liitlased on teilt äärmiselt palju õppinud.»

Kuna Rasmussen külastas Eestit, et rääkida julgeolekuolukorrast, viitas ta ka olukorrale Ukrainas: «Venemaa agressiooni Ukrainas tuleb pidada tõestuseks selle kohta, et julgeolekut ei saa võtta iseenesestmõistetavana. See näitab, kui oluline on kaitse.»

NATO peasekretär kinnitas, et septembris Suurbritannias toimuvaks NATO tippkohtumiseks ettevalmistusi tehes loodab ta ka peaminister Taavi Rõivase toetusele.

Rasmussen ei arva, et Eestil ega Balti riikidel oleks põhjust sõjaohu pärast hirmu tunda.

«Iga vaenlane teab, et rünnak või agressioon Eestile oleks rünnak kõikidele liitlastele. Sellepärast ongi kollektiivne kaitse ja selle tugevdamine nii olulised, sest see toimib heidutava jõuna.»

Ajakirjanik Soome suurimast ajalehest Helsingin Sanomat küsis, kuidas NATO plaanib Eestis kaitset suurendada. Rasmussen loetles vägesid, mis Eesti maa, õhu ja Läänemerele kaitseks juba paigutatud on ning lisas, et tuleviku suhtes veel konkreetseid otsuseid tehtud ei ole.

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et kinkis Rasmussenile pildi Taani hävitajast F-16st, mille kodubaasiks on saanud Ämari. «Rasmussen on ju taanlane ja Taani lippu kandvad lennukid on leidnud kodu Ämaris,» põhjendas Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles