Koostööleping toob piirile politsei ja tolli tööpaarid

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu ja Tolliameti kütuse kontroll
Maksu ja Tolliameti kütuse kontroll Foto: Karli Saul

Ametite peadirektorid Raivo Küüt ja Enriko Aav kirjutasid reedel alla koostööleppele, mille eesmärk on kooskõlastada ja efektiivistada ühised tegevused, vähendada kulusid ja vältida dubleerimist süütegude ning muude korrarikkumiste ärahoidmisel, tõkestamisel ja menetlemisel.

Koostöö tähtsamad valdkonnad on võitlus narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete kauplemise ja omamisega, inimkaubanduse ja illegaalse immigratsiooniga, maksupettuste ning salakütuse, -alkoholi ja -tubakatoodetega.

«Öeldakse küll, et ega topelt ei kärise, aga meie töö efektiivsuse ja dubleerimise vältimise huvides on õige, kui on kokku lepitud, kes millist lõiku selles ühises töös täpselt täidab,» ütles Raivo Küüt lepingu allkirjastamisel.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Martin Luige sõnul vajas koostööleping sõlmimist või õigemini uuendamist seetõttu, et varasemalt olid maksu- ja tolliameti lepingupartneriteks politseiamet, piirivalveamet ning kodakondsus- ja migratsiooniamet eraldi. Nüüd on lepingupooleks aga ühendatud politsei- ja piirvalveamet.

Näitena dubleerimise vältimisest toob Luige selle, et maantee piiripunktis teostab sõidukite kontrolli ebaseaduslike piiriületajate avastamiseks politsei, kuid veokite ja lastiruumide kontrolli deklareerimata kauba ja ebaseaduslike piiriületajate avastamiseks toll. «Need on tegelikult ühe ja sama tegevuse erinevad osad, sestap on oluline, kes täpselt, mis lõigu eest vastutab.»

Koostöölepinguga pannakse paika ka see, et politsei teostab reisijate ja sõidukite dokumentide kontrolli, samas toll vormistab kauba dokumendid ja kontrollib kaupa.

«Piiripunktides, kus toll on alaliselt kohal, teostab reisija ja pagasi tolliläbivaatuse toll, aga piiripunktides, kus toll ei ole alaliselt kohal, teeb reisija, pagasi, sõiduki ja veoki tolliläbivaatuse politsei,» selgitas Luige.

Lepinguga sätestatakse ka selgelt, et politsei poolt reisija ja pagasi läbivaatusel peab politseiametnik andma enne kontrolli alustamist reisijale võimaluse kaasasolevaid kaupu deklareerida.

«Ka on lepingus sätestatud, et osades piiripunktides määratakse otstarbekuse alusel tolli- ja politseiametnikust koosnev tööpaar, kes töötavad koos. Tööpaari liikmed tagavad, et kõik saabuvad ja lahkuvad isikud, transpordivahendid ja kaubad läbivad piiri- ja tollikontrolli,» selgitas Luige.

Samuti on lepingus kirjas, et korra ja turvalisuse tagab piiripunktides politsei, samuti abistab politsei vajadusel tolli kontrolli käigus korra ja turvalisuse tagamisel. Tolli poolt kinni peetud või konfiskeeritud relvi ja laskemoona hoiustatakse ajutiselt prefektuuri relvahoidlates või ruumides.

«Näiteid võiks tuua lepingust veelgi, peamine on, et nendes on täpselt kirjas, kes millist lõiku järelvalveprotsessis täidab. Võib öelda, et aastatega ja varasemate lepingutega on need tavad välja kujunenud, kuid nüüd on need uuendatud lepingus ka must-valgel kirjas,» kinnitas Luige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles