USA toob Baltimaadesse püsivalt ka eriväelased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEALi eriüksuse liikmed õppustel.
SEALi eriüksuse liikmed õppustel. Foto: SCANPIX

USA erivägede Euroopa väejuhatus (SOCEUR) on seoses Ukraina sündmustega tihendanud oma õppuste graafikut Baltimaades ja veel kahes Ida-Euroopa riigis nii, et siin oleksid pidevalt kohal ka nende eriväelased, kirjutab Ühendriikide maaväe ajaleht Stars and Stripes.


Ühist lahingväljaõpet kohalike eriväelastega tehakse 30-päevaste rotatsioonide kaupa. Neile harjutustele saadetakse nii rohebarette, mereväe SEAL-e kui õhuväe eriüksuslasi, SOCEURi peakorterist Stuttgartis kui mujalt.

«Sellised õppused tagavad, et USA erivägede üksused suudavad hästi võidelda kõrvuti oma Ida-Euroopa ametivendadega, kellest mõnede riigid piirnevad Ukrainaga,» rääkis SOCEURi komandör kindralmajor Marshall B. Webb.

«Rohked väikeste üksuste koostegutsemised meie partneritega viivad igal juhul tugevamate suhete ja kindlamate operatsioonivõimekusteni,» tsiteeris Webbi SOCEURi pressiteade. «Nende suhete oluline lisamõju on see, et me kinnitame oma partneritele ja liitlastele USA toetust agressiooni ärahoidmisel ning edendame piirkondlikku stabiilsust.»

USA sõjaväeleht märgib Kevadtormist rääkivas artiklis, et lisaks juurde tulevatele uutele väikeste üksuste missioonidele korraldatakse Ida-Euroopas ka mitmeid plaanipäraseid õppuseid. Pärast Kevadtormi, kus SOCEURi poolt osalevad rohebaretid, algab kohe Flaming Sword 14 Leedus, misjärel on tulekul ka suur iga-aastane õppus Lätis.

«Sellised väljaõppeülesanded annavad USA eriüksuslastele väärtuslikke võimalusi arendada oma keeleoskust, koguda väärtuslikke teadmisi keskkonnast ja kultuurist, milles nende partnerid opereerivad, ning lihvida taktikalisi oskusi,» jätkas Webb. «See on standardväljaõpe eriüksuslastele ja see viiakse läbi partnerriigi palvel.»

«Me oleme alati seda sorti väljaõpet teinud, uus asi saab olema pidev kohalolek,» märkis SOCEURi pressiohvitser kolonelleitnant Nick Sternbeg.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles