Imandra Lake – postkaartide ilus muusika

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli on klaar: Imandra Lake neile sobivas keskkonnas, looduskaunis kohas.
Heli on klaar: Imandra Lake neile sobivas keskkonnas, looduskaunis kohas. Foto: Rele Liiv

Imandra Lake on Eesti indie-muusika lipulaev ja neilt ilmus eile nelja aasta järel teine album «Avane». Eelmine kandis mäletatavasti nime «Seesamseesam» See Eve Kombist ja Rein Fuksist koosnev shoegaze-duo kasvas välja ühest meie kõigi aegade edukaimast indie-bändist Pia Fraus. Uurisime Rein Fuksilt, kuidas asjalood on.

Oli plaadi kallal kaua pusimist või sündis ühe jumaliku sädemega?

Lugusid kirjutasin ikka pea neli aastat, aga mingit punnitamist ega hullu pusimist küll ei olnud. Kõige raskem ehk oligi leida hoopis aega, et plaati salvestada. Tegin mõned pikemad sessioonid maamajas, mis kunagi Pia Frausi bändilaagrite tarvis sai ostetud.

Eve partiid lindistasime oma prooviruumis ning sõber Lauri Liivak miksis kõik lõpuks oma stuudios kokku.

Mille poolest saite seda plaati tehes targemaks?

Ei teagi, kas targemaks sain. Plaati salvestades selgub teinekord see, kas üks või teine lugu albumile sobib või tuleb välja jätta. Nagu ikka, tundub mõni idee peas oluliselt lahedam kui siis, kui lõpuks salvestatud saab. Mõnikord muidugi ei pruugi see ka olla loo enda probleem, vaid kas arranžeerimise või saundi pärast.

Miks on läinud nii, et te ainult eesti keeles laulate?

Noh, eks ole ju 15 aastat ka inglise keeles ansamblit Pia Fraus tehtud.

Mulle endale lihtsalt mingil hetkel tundus, et võiks teha eestikeelse Pia Frausi albumi, aga sellest sündiski hoopis Imandra Lake.

Millise spetsiaalselt eestimaise kultuurinähtuseta ei oskaks kuidagi hakkama saada?

Püüan elada nii, et ei puutuks nendega kokku! Siis pole häda miskit!

Imandra Lake’i muusika tundub väga tihedalt suhestuvat looduse ja selle protsessidega. Millise aastaajaga te loominguliselt kõige paremini haakute?

Enamik meie lugusid on justkui postkaardid või looduspildid. Ma arvan, et nendes on nii kevadet, suve, sügist kui ka talve. Värvid looduses üldiselt on väga inspireerivad, aga ega alati ei pea laulu kirjutama, niisama vaadata on ka väga hea.

Mis asi on shoegaze?

Ma ei tea, mis see on, aga on juhtunud nii, et oma kingi olen põrnitsenud ka mitte-shoegaze-bändides. Popidiot ja Tallinn Daggers otsest kingapõrnitsust ei nõudnud.

Mis sinu jaoks üldse muusikas praegu põnevat toimub?

Ma üldiselt ei arva, et muusikas peab midagi väga uut pidevalt toimuma.

Tarbin ise muusikat pigem selle järgi, kas seal on olemas mingi kindel emotsioon ja meeleolu, mida otsin. Aga no eks mingid lahedad trendid – näiteks saundi osas – on need, mis  on kohati põnevad. Hea lugu on hea ka ju siis, kui saund on halb, aga eriti hea on ta hea saundiga.

Miks on aastal 2014 hea või halb elada?

Tuleb elada nii, et endal ja sind ümbritsevatel inimestel oleks hea! Siis ongi hea!

Mis edasi?

Mai lõpus saab valmis «Avane» vinüülplaat ning oleme mõelnud ka eelmise plaadi «Seesamseesam» vinüülile pressimisest. Sügiseks püüame ennast ka kontserdivormi saada. Midagi liiga suurt ei planeeri, tiksume vaikselt ja vaatame, mis saab. Jõudumööda üritame tähistada ka plaadifirma Seksound kümne aasta juubelit!


Plaat

Imandra Lake: «Avane»

Seksound 2014

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles