Täna Afganistanist saabuva sõduri kallim: tuleb nutuvalin ja muud midagi

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmised Afganistanis teeninud sõdurid saabusid koju. Fotol kujutatud inimesed ei ole looga seotud.
Eelmised Afganistanis teeninud sõdurid saabusid koju. Fotol kujutatud inimesed ei ole looga seotud. Foto: Liis Treimann / Postimees

Täna saabuvad Ämari lennubaasi 173 eestlast, kes saavad pärast pool aasta kestnud Afganistani missiooni lõpuks lähedastega kokku. Kaido (nimed muudetud) kallim teab, et meest lõpuks nähes ei olegi seal enam midagi öelda: «Tuleb nutuvalin ja muud midagi.»

Kaido sai Afganistanis õnnitlussõnumite kaudu teada, et on isaks saanud, sest Liisa sõnum «Ma nüüd sünnitan!» ei jõudnud kohale.

Kas kurb ei olnud?

Eks ikka natuke raske on, aga sünnitus oli nii kiire ja kerge, et polnud häda midagi. Jõuad ennast mitme kuu vältel valmis panna selleks, et teda kõrval ei ole.

Elukaaslane ometi teadis, et saab teist korda isaks, enne kui Afganistani läks?

Saime teada sellest ootusest pärast seda kui ta jah-sõna juba andnud oli. Kui oleks teadnud enne, siis ta võibolla ei oleks läinud. Samas kui tal on hinges see, et ta tahab minna ja ta on seda tüüpi - natuke sõjard - siis las käib ära.

Miks ta tahtis nii hirmsasti minna?

See on ehk missioonitunne? Või tahtis näha, et mis seal päriselt toimub?

Kahe poja ema Liisa hüüab pidevalt lapse nime, kes teda poes käest sikutab.

Laps on ärevil. Äkki tunnetab, et isa on kodupoole teel?

On vist küll jah. Ta ootab ju ise täpselt samamoodi.

Kuidas te ette valmistute mehe tulekuks?

Tolm on pühitud, suurpuhastused on tehtud, lapsed on kasitud (Liisa naerab). Muidugi me ootame. 3-aastane laps on juba kõigile lasteaias rääkinud, et issi tuleb mais.

Kas lähete Ämarisse vastu?

Ikka muidugi. Sõbranna sõidab oma autoga järel, siis on julgem minna. Käed värisevad, hing väriseb. Nii põnev on!

Enam ei lase mehel ära minna?

Ei tahaks küll jah. Ma loodan, et ei lähe. Kui ta nüüd oleks läinud Kesk-Aafrika Vabariiki, siis hing oleks ikka väga katki.

Mida te ütlete talle, kui teda lõpuks näete?

Ma arvan, et seal väga ei olegi midagi öelda - tuleb nutuvalin ja muud midagi.

Kui tihti te suhtlesite omavahel, kui ta Afganistanis oli?

Kui ta väljas ei olnud, siis ikka iga päev Facebookis või Skype's. Aga kui sõdurid baasist eemal olid, siis sel ajal ei saanud suhelda. Välja arvatud siis, kui laps sündis. Siis ta helistas mulle.

Nii et ta on Skype'i teel last näinud?

Ta on last näinud küll - nad tulid puhkuse ajal kümneks päevaks Eestisse. Ta nägi poega esimest korda, kui laps oli kuune.

Kas muretsesite, et kas mehega on kaugel maal kõik korras?

Kui ta baasist neljaks-viieks eemale jäi, siis ikka muretsesin ja kartsin, et kas kõik läheb hästi. Sees olles ei olnud mingit hirmu. Me muidugi kogu aeg suhtlesime ka. Eks nutetud on ka. Emotsioonid käisid siis rohkem üles-alla, kui lapseootel olin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles