Merkel ja Hollande: separatistide referendum on ebaseaduslik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande täna Stralsundis.
Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president François Hollande täna Stralsundis. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president François Hollande ütlesid täna, et Ida-Ukraina separatistide pühapäevale plaanitud referendum on ebaseaduslik, kuid kutsusid ka Ukraina võime vaoshoitusele.

Riigijuhid hoiatasid kohtumisel Saksamaal Stralsundis ühtlasi Venemaad tagajärgede eest, kui Ukraina 25. maile kavandatud presidendivalimised peaks ära jääma. Merkel ja Hollande kutsusid Venemaad Ukraina piiri lähedale koondatud vägesid nähtavalt vähendama.

«Kui rahvusvaheliselt tunnustatud presidendivalimised ei peaks 25. mail toimuma, jätkub riigi destabiliseerimine. Prantsusmaa ja Saksamaa arvates tuleks sel juhul asjakohaseid tagajärgi rakendada,» seisis avalduses.

Samuti ärgitasid Saksa ja Prantsuse riigijuht ühisavalduses Ukraina julgeolekujõude katkestama pealetungi separatistidele. Nende sõnul tuleks inimeste ja valitsushoonete kaitsemiseks rakendada proportsionaalset jõudu, kuid tuleks hoiduda ründetegevusest enne valimisi.

Ukraina võimud üritavad taastada kontrolli rohkem kui kümne Ida-Ukraina linna üle.

Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov ütles laupäeval, et võimud on valmis kõnelusteks riigi idapiirkondade, kuid mitte terroristidega.

Pingete keskmes oleva Slovjanski separatistide juht Vjatšeslav Ponomarjov ütles aga ajakirjanikele, et kui Ukraina väed ei taandu, läbirääkimisi ei tule.

Reedel sai Ukraina kaguosas sadamalinnas Mariupolis valitsusjõudude ja separatistide relvakokkupõrkes siseministri andmetel surma 21 inimest.

Ida-Ukraina separatistid kavandavad pühapäeval referendumit piirkonna staatuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles