Ida-Ukraina «referendumitel» algas hääletamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed hääletuskabiinides Ida-Ukrainas Slovjanskis.
Inimesed hääletuskabiinides Ida-Ukrainas Slovjanskis. Foto: SCANPIX

Täna hommikul algas Ukraina kahes idaoblastis hääletamine «referendumil», mille venemeelsed korraldavad ülejäänud riigist lahkulöömiseks ning millest lääs kardab kodusõja puhkemist Ukrainas.

«Referendumid» Donetski ja Luganski oblastis, kus separatistide käes on üle kümnekonna linna, tähistavad Ukraina poliitilise kriisi tõsist süvenemist.

Donetski ja Luganski oblasti elanikelt küsitakse, kas nad toetavad iseseisvate vabariikide loomist.

Vene president Vladimir Putin kutsus kolmapäeval venemeelseid aktiviste loobuma rahvahääletustest, et võimaldada pidada dialoogi kriisi lahendamiseks. Aktivistid lükkasid tema üleskutse tagasi.

Niinimetatud Donetski rahvavabariigi keskvalimiskomisjoni juht Roman Ljagin ütles laupäeval Interfaxile, et Donbass on referendumi läbiviimiseks hästi valmistunud.

Ljagini sõnul võib hääletusel osaleda üle kahe miljoni inimese. Valimisjaoskondade lahtiolekuaegu otsustati pikendada kahe tunni võrra, kella 8-st hommikul 22-ni õhtul. Ljagini sõnul loetakse rahvahääletus osalusprotsendist hoolimata igal juhul toimunuks.

Kuigi nn referendumite «jah»-tulemust tunnustaks tõenäoliselt vaid Venemaa, õõnestaks see Ukraina kahe nädala pärast toimuvaid presidendivalimisi, mida USA ja Euroopa Liit peavad riigis stabiilsuse taastamise seisukohast otsustavateks.

«Ukraina seaduste kohaselt on need referendumid ebaseaduslikud, tegemist on katsega süvendada veelgi lõhet ja kaost,» ütles USA välisministeeriumi esindaja Jen Psaki, kinnitades, et Ühendriigid ei tunnusta referendumite tulemusi.

Ukraina presidendi kohusetäitja Oleksandr Turtšõnov hoiatas laupäeval, et otsus Ukrainast lahku lüüa tähendaks nende piirkondade jaoks «sammu kuristikku ning viiks sealse majanduse täieliku hävinguni».

Slovjanski isehakanud linnapea Vjatšeslav Ponomarjov ütles laupäeval, et ootab «referendumil» sajaprotsendilist osalemist. Pärast tulemuste selgumist hakkab «Donetski rahvavabariik toimima ja loob sõbralikud suhted Venemaaga», lisas Ponomarjov.

Teine separatistide liider Ljagin ütles aga, et kui «referendumil» hääletatakse lahkulöömise poolt, «ei tähenda see veel, et me ühineksime Venemaaga».

Neljapäeval USA uuringfirma Pew Research Centre avaldatud küsitluse kohaselt soovib 70 protsenti Ida-Ukraina elanikest jääda ühtse riigi koosseisu, eraldumist toetab 18 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles