Eurokriis pani Merkeli nutma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Kõigi suureks üllatuseks puhkes Saksamaaliidukantsler Angela Merkel eurokriisi ühel keerulisemal hetkel toimunud tippkohtumisel nutma, kirjutab Financial Times.
 


«Das ist nicht fair,» («See ei ole aus.») ütles Merkel vihaselt ja pisarsilmi. «Ich bringe mich nicht selbst um.» («Ma ei tee enesetappu.») Tegemist oli 2011. aasta novembris korraldatud kohtumisega Prantsusmaal Cannes'is, kus Saksamaalt nõuti suuremat panust eurotsooni riikide kaitsmiseks mõeldud fondi.

Stseeni tegi veelgi muljetavaldavamaks seltskond, mille ees kõik toimus. Merkeli kõrval istus Prantsusma president Nicolas Sarkozy ja vastas USA president Barack Obama. Sarkozy lootis kohtumisel kinnitada enda positsiooni rahvusvahelisel areenil ja tagada tagasivalimine kodumaal, ent miski ei toiminud.

Kreeka kees politiliselt, Itaalia paistis olevat vaid päevade kaugusel punktist, kus ta jäetakse rahvusvaheliselt turult lihtsalt kõrvale ja Sarkozy ega Obama ei suutnud merkelit veenda kasvatama Saksamaa panust.

Merkel ütles, et ei saa omale kohtustust võtta, kui tohutu võlakoorma all ägav Itaalia ei nõustu vastutasuks rahvusvahelise valuutafondi (IMF) abipaketiga.

«See oli hetk, kui eurotsoon oleks selgelt võinud õhku lennata,» ütles Prantsuse delegatsiooni kuulunud allikas Financial Timesile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles