Padar Kelamile: ei tule mingit ikaldust

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivari Padari
Ivari Padari Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Põllumajandusministri Ivari Padari sõnul hääletas Tunne Kelam, kes kritiseeris ministri plaane kärpida põllumajandustoetuseid 70 miljoni euro võrra, ise Euroopa Parlamendis selle määruse poolt, mis riigipoolset minimaalset kaasrahastamist vähendas.

Padari sõnul toimub maaelu arengukava kaasfinantseerimine europarlamendi määruse järgi, mis võeti vastu eelmise aasta lõpus.

Selle järgi on uuel perioodil, ehk järgmised seitse aastat, maaelu arengukava riigipoolne minimaalne kaasrahastamine 15 protsenti.

Eesti maaelu arengukava koostamisel eeldati Padari sõnul, et säilib senine minimaalne omaosalus 25 protsenti, aga Euroopa Parlamendi otsus vähendas seda.

Eesti riigi senine praktika on Euroopa Liidu rahade kasutamisel olnud täita minimaalse kaasrahastamise tingimus.

Euroopa Parlamendi saadik Tunne Kelam ütles täna, et kärpimine toob Eesti põllumeestele seitse aastat ikaldust.

Samas toob Padari sõnul Euroopa Liidu uus rahastusperiood maaelu arengukava ja otsetoetuste kaudu Eesti põllumehele ligi 1,9 miljardit eurot. «Seda on raske nimetada ikalduseks,» lisas Padar, miks Kelami jutt ikaldusest ei vasta tõele.

«Loomulikult on põllumajandus ja maaelu valdkond, mis vajaks Eesti riigi poolt suuremat kaasfinantseerimist, kuid riigieelarvel on omad piirid,» tunnistas Padar.

Täpne kaasfinantseerimismäär saab tema sõnul lõplikult paika 22. mail.

«Praeguste plaanide kohaselt jääb Eesti omaosalus 18 protsendi piiresse ja selle toel viiakse ellu arengukava eesmärgid investeeringute tegemisel põllu- ja maamajandusse ning põllumajanduse keskkonnasõbralikkuse tagamisel.»

Kelam ütles

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles