Täna Postimehes: vilets liiklusstatistika muudab politsei karistuspraktikat

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklushuligaanidele saadetud jõulukaart.
Liiklushuligaanidele saadetud jõulukaart. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Tänavused liiklusnumbrid teevad eelmise aastaga võrreldes kurvaks. 30 hukkunut võrreldes kaheksa mulluse hukkunuga. Seda 8. mai seisuga. Kasv halvemuse suunas katastroofina tunduvad 275 protsenti.

Mis on siis hukkunute arvu järsu tõusu põhjus? Võimalik, et asjade õnnetu kokkusattumine. «Liiklusõnnetuste arv on meil mõlemal perioodil laias laastus sama. Ainult, et erinevalt eelmisest aastast pole avariisse sattunuil tänavu nii õnnelikult läinud kui mullu,» ütleb Veiko Kommusaar, politsei- ja piirivalveameti korrakaitse arendusbüroo juhtivametnik.

Politsei ei saa toimuvat siiski kõrvalt vaadata. Loota, et õnn uuesti pöördub. Seda enam, et viimastel aastatel edukaks osutunud kampaania, kus sarihuligaanidele saadeti koju turvalisele liiklemisele kutsuvad kaardid, näitab esialgse edu järel samuti osalist tagasiminekut.

Selle tõestuseks - mulluse liiklusrikkujate edetabeli TOP saja sekka mahtunud kodanikest tervelt kuus püsib seal ka tänavu. Enam veel – nad on koguni esimese kahekümne hulgas.

Kaardisaajate arvestust peetakse mitte aastapõhiselt, vaid rikkumisi hakatakse lugema alates 1. detsembri. Nii jõuab huligaanidele kaardid jõuludeks kätte toimetada. Mullu sai taolise meeldetuletuse kaardi näol 1024 autojuhti. Saamise tingimus oli, et neil oleks vähemalt viis liiklusrikkumist.

Aprilli alguseks oli tänavuses arvestuses selle kriitilise viie rikkumise piiri ületanud juba 122 juhti. Ning see saab ainult kasvada. Nende juhtide seas on tervelt 16 inimest, kes mahtusid mullustegi kaardisaajate nimekirja.

Eriti peaks selle nimekirja puhul tekitama muret tõdemus, et TOP 20 seas on koguni kuus kutselist autojuhti. Nad ei sattunud sinna seeläbi, et politsei neile tabamise järel mitme erineva rikkumise eest korraga protokollid vormistas.

Kümne rikkumisega on nimekirja oleva Silver (25), keda on politsei pidanud kinni viiel korral. Vaid kübeke «kehvem» mees on Indrek (28). Talle on kolme peatamise järel vormistatud üheksa rikkumist.

«Usun, et siin oleks üks lahendus suurendada tööandjate vastutust. Ka neil peab tekkima motivatsioon veenduda, et teele saadetav auto on korras, juht puhanud, vajalikud dokumendid olemas ning koorem nii õiges mõõdus kui ka kaalus,» pakub Kommusaar.

Kuidas kavatseb politsei sariliiklusrikkujad korrale kutsuda, loe teisipäevasest Postimehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles