Pool omavalitsustest eksib avaliku teabe seaduse vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mittetöötav koduleht
Mittetöötav koduleht Foto: Aldo Luud

Pool Eesti kohalikest omavalitsustest ei täida oma kodulehtedel avaliku teabe seaduses kehtestatud nõudeid kontaktandmete kättesaadavuse osas.

2009. aasta oktoobris ja tänavu mais andmekaitse inspektsiooni (AKI) korraldatud avaliku teabe seaduse täitmise seire tuvastas, et 227st kohalikust omavalitsusest esineb kodulehtedel kontaktteabe kättesaadavuses puudujääke 114 võrgulehel.

Põhilised eksimused puudutasid koosseisuliste ametnike tööjuhendite avaldamist ning ametnike haridusandmetes polnud enamasti märgitud eriala.

Kontaktinfo on avaliku sektori asutuste kodulehtede enimkülastatav osa, kus peaks sisalduma vajalik info asutuse ja töötajaga kontakteerumiseks, lisaks see, millega asutus, selle üksus või ametnik tegeleb.

Kontaktinfo alla käivad ametnike nimed, haridus ja eriala, telefoninumbrid, e-postiaadressid, vastuvõtuajad ja ametijuhend. Avaliku teabe seaduse kohaselt tuleb omavalitsuse kodulehel kajastada 32 teabe liiki.

Põhimäärused ning muu põhiteave ei tohi olla ainult dokumendiregistris, sellega ei täideta seaduse mõtet, kuna info pole registrist kergesti leitavad. Juurdepääs neile dokumentidele peaks avanema vastava teema sisulehelt.

Kohaliku omavalitsuse asutuste ning nende struktuuriüksuste põhimäärused peaksid võrgulehel olema konkreetse pealkirjaga, mitte aastate kaupa grupeeritud dokumentide loetelus. AKI teatel on sügisega võrreldes mais olukord paranenud, see nõue on enamasti täidetud.

Ametijuhendid peavad olema avalikustatud kõikide asutuse koosseisu kuuluvate ametikohtade puhul, tegemata vahet, kas koht on täidetud või täitmata.

AKI uuringu kohaselt on valdav probleem juhendite osaline esitamine ning täitmata ametikohtade avaldamata jätmine.

Dokumendiregistrit nõudev seadus kehtib alates 2001. aastast, kuid sellele vaatamata 227st omavalitsusest 20-l see puudub. Tartumaal oli 8, Saaremaal 5, Jõgevamaal ja Ida-Virumaal 2, Lääne-Virumaal, Harju- ja Pärnumaal 1 omavalitsus, mille võrgulehel dokumendiregister puudus.

Kokkuvõttes tõdes AKI, et sügisese seirega võrreldes on kevadel olukord paranenud, omavalitsused on leitud puudustele tähelepanu pööranud ning nende arvu vähendanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles