Täna ilmub raamat Edward Snowdenist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Täna ilmub raamat ameeriklasest Edward Snowdenist, kes paljastas USA Julgeolekuagentuuri (NSA) laialulatusliku jälgimisprogrammi PRISM.

Enne paljastusi andis Snowden tema valduses olnud salainformatsiooni USA tuntud  uurivale ajakirjanikule ja juristile, Briti väljaandes The Guardian töötanud Glenn Greenwaldile, edastab iltasanomat.fi.

NSA luuretegevuse päevavalgele tulemine raputas kogu läänemaailma.

Greenwald kirjutas Snowdenist, ta paljastustest ja NSA tegevusest raamatu.

Greenwaldi sõnul ühendab raamat esimest korda kokku kõik selle, millest üle aasta on räägitud.

Raamatus on ära toodud ka varem avalikustamata dokumente NSA võimupiiride ületamisest, kuid uusi suuri skandaalseid paljastusi siiski enam ei ole.

Selle asemel on atnud edasi sügavam profiil Snowdenist. Tegemist on mehega, kes ei keskendu endale, vaid sellele, mis puudutab paljusid.

Raamatus seisab, et NSA, USA Luure Keskagenturi (CIA) ning nendega koostööd tegevate firmade ja organisatsioonide heaks töötanud Snowden hakkas infolekitajaks, kuna pidas seda õigeks sammuks.

Snowdenile tekitas ta igapäevatöös viha see, et NSA jälgis iga päev miljardite inimeste internetikasutust ja kuulas telefonikõnesid ning seda paljude tuntud suurfirmade kaasabil.

Snowdeni elufilosoofia kohaselt näitab inimese tõelist väärtust mitte see, millesse ta usub, vaid see, mida ta teeb oma arusaamade kaitsmiseks.

NSA luuretegevuse paljastamine tõi Snowdenile kaasa isolatsiooni. Ta pidi lahkuma oma kallima ja pere juurest, loobuma hästitasustatud tööst ja üsna luksuslikust elust Hawaiil.

Venemaa pakkus Snowdenile asüüli ja ta elab nüüd Moskvas.

Snowdeni sõnul ei muutunud Barack Obama valimisega USA presidendiks NSA tegevuses suurt midagi. Mõningatel juhtudel muutus olukord vaid hullemaks.

NSA tegevuse paljastumine tekitas ülemaailmse skandaali ning USA ja ta liitlaset vahelisi pingeid.

Greenvaldi raamat Snowdenist on kriitiline nii USA valitsuse kui ka meedia suhtes. Tema arvates enamik USA väljaannetest on valitsuse lõa otsas.

Uue raamatu kõige huvitamavaks osaks peetakse kirjeldust Snowdeni, Greenwaldi ja dokumentaalfilmide tegija Laura Poitrasi salajastest kohtumistest Hongkongis.

Tegemist oleks nagu lõiguga mõnest krimiromaanist, kuna Greenwald ja Poitras ei teadnud, kes on Snowden, kuidas ta välja näeb ning millist inforamtsiooni ta jagab.

Lepti kokku, et Snowdenil on kaasas Rubiku kuubik, et ta ära tuntaks.

 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles